Суд у Німеччині частково відхилив позов екологів проти

Суд у Німеччині частково відхилив позов екологів проти "Північного потоку-2"

Укрінформ
Судді вирішили не припиняти будівництво газопроводу "Північний потік-2" біля узбережжя Німеччини. Рішення за позовом екологів суд прийме в ході його розгляду по суті.

Компанія Nord Stream 2 може продовжити будівництво газопроводу "Північний потік-2" біля узбережжя Німеччини, розпочате 15 травня. Верховний адміністративний суд Грайфсвальда 31 травня відхилив клопотання екологічного об'єднання Nabu, яке вимагало прийняти проміжну постанову, щоб не допустити початку будівельних робіт, повідомила представник суду у п'ятницю, 1 червня, інформує DW.

Рішення суду не підлягає оскарженню. Тепер суд прийме рішення за позовом в ході його розгляду по суті, дата судового засідання ще не призначена.

За словами представника суду, зважаючи на складність фактичних та правових аспектів суд був не в змозі в ході прискореної процедури вирішити питання про законність дозволу на будівельні роботи в прибережних водах Німеччини. Однак суд дотримується думки, що суспільний інтерес забезпечення енергетичної безпеки і аргументи компанії Nord Stream 2 превалюють над аргументами Nabu, повідомляє агентство.

Читайте також: Путін заявив, що готовий зберегти транзит газу через Україну

Екологічне об'єднання відреагувало на рішення суду різкою критикою. "Мабуть, гроші важливіші екології", - заявив глава Nabu Лейф Міллер. За його словами, дивно, що суд слідує застарілим аргументам компанії Nord Stream 2, а не думкам провідних експертів у сфері енергетики. Крім того, рішення суду важко усвідомити, оскільки кілька днів робіт призвели до масивного забруднення узбережжя, заявив Міллер.

Будівельні роботи були припинені 27 травня після того, як на пляжах у Грайфсвальда були виявлені у великому обсязі мастильні матеріали.

У своєму позові Nabu затверджує, що спорудження "Північного потоку-2" завдасть "непоправної шкоди крихкій екосистемі". Екологи також вважають, що будівництво нового газопроводу зайве, оскільки в Європі недостатньо високий попит на російський газ.

У свою чергу, в Nord Stream 2 вказали, що Гірниче управління Штральзунда видало дозвіл на будівництво, упевнившись в екологічній нешкідливості робіт зі спорудження "Північного потоку-2".

Нагадаємо: Північний потік-2 - проект газопроводу з РФ до Німеччини в обхід України через Балтійське море. 51% акцій належить "Газпрому". РФ хоче побудувати дві нитки газопроводу (до 55 млрд куб. м газу на рік). Брюссель і Берлін обіцяють гарантувати транзит газу через Україну навіть після будівництва СП-2.

А ось спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер вважає, що цей проект ставить Україну політично у більш вразливу ситуацію і називає його виключно політичним.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-