Колишня дружина Путіна купила й продала землю за $6,5 мільйона - ЗМІ

Колишня дружина Путіна купила й продала землю за $6,5 мільйона - ЗМІ

Укрінформ
Після розлучення з президентом РФ Володимиром Путіним у його колишньої дружини Людмили, яка раніше не декларувала активи, почала з'являтися нерухомість - нещодавно вона придбала і незабаром продала 2,4 га в елітному районі Підмосков'я за 6,5 млн дол.

Про це повідомляється в розслідуванні журналістки консорціуму OCCRP Олесі Шмагун, опублікованому на порталі Meduza.

"Згідно з документами з Росреєстру, в 2016 році майже два з половиною гектари землі - 240 соток - у «Міленіум парку» (елітне селище біля Новоризького шосе, яке називають також «підмосковною Венецією» - ред.) купила Людмила Олександрівна Очеретяна (так після другого шлюбу звуть колишню дружину Володимира Путіна). Вона придбала відразу вісім ділянок, розташованих уздовж одного з каналів. Коштувати вони, за різними оцінками, могли від 384 до 432 млн рублів (близько 6,5 млн дол. - ред.) - при цьому, за словами рієлтора Villagio Estate, близькість до води і лісу істотно підвищує вартість землі", - йдеться в розслідуванні.

Гроші на це колишня дружина Путіна взяла з фонду свого нового чоловіка Артура Очеретяного «Центр розвитку міжособистісних комунікацій»(ЦРМК), який пов'язаний з Володимиром Путіним. «Джерелом доходу» Очеретяної в розслідуванні називається ЦРМК. Фонд часто пов'язували з Путіною (її називали куратором та ініціатором створення фонду), коли вона ще була першою леді, а серед засновників некомерційного фонду - "всі люди, близькі до Володимира Путіна".

Ділянки в «Міленіум парку» Очеретяна вже продала - дружині Вікрама Пунії, засновника однієї з великих російських фармацевтичних компаній «Фармсинтез». Він підтвердив OCCRP факт купівлі землі, але сказав, що нічого не знає про колишніх власників - угода проходила через рієлторів.

Гроші Очеретяна отримує в тому числі від здавання в оренду приміщень в історичному «будинку Волконського» за адресою Воздвиженка, 9, біля Кремля, пише OCCRP. Останні 13 років будівлею володіє ЦРМК (вважається, що саме з цього будинку Лев Толстой у «Війні і мирі» писав дім Андрія Болконского, що підвищує вартість). До 2005 року будівля належала Управлінню справами президента - і як причину зміни власника в Росреєстрі назвали інвестиційний контракт, укладений між управлінням справами президента і ЦРМК.

Читайте також: Україна слідом за США ввела санкції проти олігархів з оточення Путіна

У 2010 році, коли фонд очолив Артур Очеретяний, поряд з особняком побудували ще один схожий за стилем будинок. Велика частина приміщень в обох будівлях - в довгостроковій оренді у компанії «Меридіан», яка, у свою чергу, здає їх суборендарям, - наприклад, державним Сбербанку і ВТБ. 99% «Меридіану» належить Людмилі Олександрівні Шкребнєвій, повній тезці колишньої дружини Путіна (Шкребнєва - її дівоче прізвище). Співвласником компанії вона стала після розлучення - в 2014 році. OCCRP вважає, що Шкребнєва і Людмила Путіна - одна й та сама особа. Агентство Reuters також писало про "Меридіан", наголошуючи на відсутності документальних доказів того, що це одна й та сама людина.

За даними OCCRP, чистий прибуток «Меридіану» обчислюється десятками мільйонів рублів, але цих грошей на купівлю землі в «Міленіум парку» все одно не вистачило б.

Решта 1% частки «Меридіану» належить Тетяні Шестаковій, колишній одноосібній хазяйці компанії. Шестакова - одна із засновниць ЦРМК, і саме в неї Очеретяна в 2016 році купила землю в «Міленіум парку».

Чоловік Шестакової - давній друг Владимира Путіна і його спаринг-партнер по дзюдо Василь Шестаков, який з 2006 по 2016 роки був депутатом Держдуми від «Единой России», а зараз очолює федерацію самбо.

Втім, елітна нерухомість у Очеретяних все одно залишилася: минулого року OCCRP з'ясував, що Артуру Очеретяному належить вілла у французькому Біаріцце вартістю 6 млн євро - вона була куплена через півроку після розлучення Володимира і Людмили Путиних, у грудні 2013 року. При цьому наголошувалося, що Очеретяний "багато років займався бізнесом", але "не дуже вдало", проте через півроку після розлучення "зміг дозволити собі купити віллу у Франції на березі Атлантичного океану".

OCCRP - Organized Crime and Corruption Reporting Project, об'єднання ЗМІ і окремих репортерів, які займаються журналістськими розслідуваннями організованої злочинності і корупції, насамперед у Східній Європі, на Кавказі, в Середній Азії, Латинській Америці і Африці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-