Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Хіба гасло на захист політв'язнів Кремля можна назвати рекламою?

Хіба гасло на захист політв'язнів Кремля можна назвати рекламою?

Блоги
Укрінформ
Українські художники і кінематографісти підтримали своїх колег – політичних в'язнів

Приїхали з цілої Європи уболівальники футболу на фінал Ліги чемпіонів у Київ. Приїхало з-поза України до п'ятдесяти тисяч глядачів. Грали дві надзвичайно відомі клуби – мадридський «Реал»  і «Ліверпуль». Змагання відбувалося на НСК «Олімпійський».  І це була велика не тільки спортивна, а й політична та економічна подія для України.

Поруч зі стадіоном, на вулиці Саксаганського, знаходиться Будинок Кіно – центр Національної спілки кінематографістів України (НСКУ). Художники виставили напис на фасаді будинку про захист українських заручників Кремля, зокрема Олега Сенцова. Напис був скромним, просто закликав  англійською мовою до звільнення українських заручників Кремля та повідомляв, що Сенцов перебував 14-ий день на голодівці.

Олег Сенцов – український кінорежисер, колега членів НСКУ з Криму, де його арештували ще у 2014 року за опозицію до московського вторгнення у Крим і, зокрема, за гуманну допомогу українським морякам, які просто стали заручниками на своїх базах в Криму при окупації. Сьогодні він відбуває четвертий рік призначеного двадцятилітного засудження у тюменській тюрмі. Олег Сенцов оголосив голодівку. Він не просив ні ласки ні захисту, по-геройське сказав, що готовий бути останнім цвяхом у труні Кремля.

І тут сталася цікава обставина. Прийшов до будинку, де висів напис, представник Київської міської державної адміністрації (КМДА). Не пересічний представник, а головний відповідальний за реклами. Він наказав зняти напис, бо, мовляв, не можна вивішувати реклами без дозволу КМДА. Художники вказали, що це не реклама, а політичне гасло. Він наполягав, і художники зняли. Годину художники подумали і сказали – ні.  Знов вивісили. Представник КМДА повернувся і склав протокол про штраф за політичну рекламу.

При цьому можна аналізувати сам протокол, який в юридичному випадку, мабуть, не буде пошанований ні КМДА ні будь-яким адміністративним трибуналом, який розглядатиме цю справу. Хіба напис на захист політичних в'язнів у будь-якому випадку можна назвати рекламою? На додаток у самому документі відсутні покликання на відповідні параграфи кодексу, який був порушений. Це пропущення вагоме юридично, а також промовисте політично. Ім'я того головно відповідального за реклами Шмагалов. Тим більше ця справа не юридична, а політична, а, мабуть, і важливіше – моральна. До речі, захист, висловлений в обороні українських заручників Кремля, а зокрема колеги режисера Олега Сенцова, є захищений Конституцією України як право свободи слова. А “реклама” у стислому розумінні – це форма комунікації для маркетингових цілей.

Казала колись моя покійна мати, що ми бідний народ. Я питав, чому бідний? Вона відповіла:  тому що інколи дурний. Мабуть, ця подія ілюструє мамину думку. Приїхали міжнародні уболівальники футболу. Маємо нагоду до них промовити і повідомити ще раз, а для деяких просто розкрити, що Москва, де відбуватиметься вже через кілька тижнів найбільший світовий чемпіонат за чотири роки, несправедливо затримує українських заручників, що та Москва є ізгоєм світового співтовариства, яка порушує людські права, тримає людей заручниками, в тому числі і діячів культури, і не виключено, що триматиме і спортсменів. Наші митці, котрі рідко займаються політичними справами, але тут ворог і їм припік так, що вони зактивізувалися і звертаються до чужинців – людей доброї волі, на захист свого колеги і колег, яких преслідує Москва.

Замість підтримки у цьому українському патріотичному ділі,  представник столичної адміністрації нашої держави їм у цьому благородному почині перешкоджає. Чи не бідні, бо дурні? Я хочу вірити, що  той, хто склав протокол, скажімо просто нерозумний, а не злобливий. При цьому для справедливого представлення подій треба сказати, що відповідальний за рекламу грозив спершу художникам і покликав поліцію, щоби зняти напис, але поліція стала на бік кінематографістів.

Олесь Янчук, голова НСКУ сказав на це:

“Прошу Вашої реакції, як активних представників Світового Українства на це неподобство, на цю політичну короткозорість, некомпетентність та байдужість з боку Київської влади, яка вилізла сьогодні на очі всіх нас!”

КМДА очолює мер Віталій Кличко, боксер, людина відома у цілому світі. Той горе-чиновник, який видав протокол, певне,  відповідатиме перед своїм керівником. Можна всю вину скинути на нього. Одначе краще, мабуть, подумати ширше, чому таке сталося. Чому ми є такими, якими ми є? Тим часом треба реагувати, вимагати не тільки скасування протоколу, але перепрошення від самого голови КМДА і запевнення, що таке не повториться.

Аскольд  Лозинський

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-