ПА НАТО: у Варшаві назвали найбільш вразливе місце для гібридних дій Росії

ПА НАТО: у Варшаві назвали найбільш вразливе місце для гібридних дій Росії

Фото
Укрінформ
Захід повинен подбати про захист стратегічних ліній комунікації, зокрема морських кабелів, які несуть основний масив глобальної інформації. Це зараз є одним з найбільш вразливих місць, що може бути ціллю Росії. 

На цьому у своїй доповіді, представляючи проект звіту "Протидія гібридним загрозам, що виходять від Росії: актуалізація" під час суботнього засідання ПА НАТО у Варшаві заявив британський парламентарій лорд Джон Джоплінг, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Рапорт окреслює також питання, які раніше не оприлюднювалися. Це, наприклад, питання кращої охорони морських кабелів, які несуть 97% глобальної інформації. Власне, глобальна комунікація є найбільш вразливою для зовнішнього впливу", - заявив лорд Джоплінг.

Прикладами такого інформаційного впливу він назвав “хуліганські дії” Росії щодо створення фальшивої інтернет-сторінки Європейського центру з протидії гібридними загрозам у Гельсінках чи розповсюдження вірусу NotPetya, який завдав значних фінансових збитків на Заході.

Джоплінг зауважив, що хімічну атаку у британському Солсбері, за якою стоїть Росія, не можна сприймати як якийсь виняток, а як "частину продуманої стратегії, яка має на меті послабити і поділити вільний світ".

За його словами, президент РФ Володимир Путін назвав НАТО ворогом, хоча насправді це відмовка, аби відвернути увагу російського суспільства від серйозних внутрішніх проблем у Росії.

Читайте також: Україна попередила НАТО про розробку в Росії хімзброї для гібридної війни

Британський парламентарій констатував: Москва наважилася на гібридні дії проти Заходу, які мають на меті використати його слабкості, але без необхідності застосування 5-ї статті Вашингтонського договору. Він додав, що щось подібне було і під час Холодної війни, але зараз ці дії Москви є "особливо ефективними" з огляду на нові технології.

"На відміну від СРСР, Росія вже не пропагує конкретної ідеології, не намагається переконувати, а, скоріше, хоче посіяти хаос, що значно простіше. Звідси і виникає російська підтримка для усіляких невеликих партій на Заході, незалежно від того, чи вони крайні праві, чи крайні ліві",- підкреслив  лорд Джоплінг.

Він наголосив, що спектр гібридних можливостей Росії є широким: пропаганда, дезінформація, політичний хаос тощо.

Делегат ПА НАТО від Великої Британії зауважив, що гібридні дії координуються Росією у різний спосіб, хоча Москва, звичайно ж, заперечує свою причетність  до цього.

"Зрештою, це є типовим для Росії... Росія, яку в чомусь звинувачують, говорить просто: це не я. Однак, придивляючись до цих дій потрібно задати питання: а кому ще, крім Росії, це вигідно?”, - звернув увагу політик.

Він додав, що Кремль "розцвітає" в цій атмосфері непевності, хто стоїть за конкретними гібридними діями.

Водночас, позитивною новиною він назвав те, що на Заході в останні роки зростає усвідомлення гібридних дій Кремля. Він зазначив, що НАТО, ЄС, ЗМІ і громадянське суспільство на Заході вже роблять кроки щодо протидії пропаганді, захисту інтернет-мереж.

"Створено різні інструменти протидії російським загрозам - Європейський центр протидії гібридним загрозам, StratСom та інші", - зазначив лорд Джоплінг.

Політик зауважив, що Кремль не будує поділів і напруги у західних суспільствах, а лише використовує та поглиблює їх.

"Відтак, ми повинні зосередитися не на тому, що робить РФ, а на собі: маємо відповідально реагувати на проблеми, будувати відпорне громадянське суспільство", - наголосив британець.

З цією метою потрібно використовувати позитивний досвід країн, які мають значні успіхи у формуванні відповідальної поведінки громадян в інтернет-просторі, зокрема Фінляндії та Швеції. 

"Мій рапорт підтверджує, що можна багато навчитися у країн, які не належать до НАТО, але змалечку вчать дітей як діяти в інформаційному просторі",- підкреслив політик.

Лорд Джоплінг звернув увагу на два обличчя Росії: у Москві хочуть керувати як це робив Сталін, але жити як російський мільярдер Абрамович.

"Це неприйнятно, щоб прокремлівські російські плутократи і корумповані урядовці могли спокійно тримати свої брудні гроші і купувати дорогу нерухомість на Заході. Ці привілеї їм має бути урізано",- наголосив політик. Відтак, більшим має бути контроль за тим, як їхні гроші потрапляють на Захід.

На його переконання, це матиме більший вплив на Путіна і наближених до нього осіб, ніж усі інші заходи. 

Делегат ПА НАТО висловив думку, що лідери країн Альянсу під час саміту у липні повинні подумати над зміною стратегічної концепції Організації, яка відповідала б на проблеми сьогодення. Він звернув увагу, що нинішня стратегічна концепція НАТО, яка прийнята в 2010 році, є застарілою і недосконалою, оскільки Росію там описано як стратегічного партнера Альянсу. На переконання політика, у ній зараз треба передбачити положення, що  гібридні загрози можуть викликати реакцію НАТО.

Лорд Джоплінг поінформував, що він представив у Варшаві лише проект рапорту щодо протидії гібридним загрозам Росії, а кінцевий документ буде презентовано на міжнародному форумі з безпеки у канадському Галіфаксі наприкінці року.

Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-