Україна попередила НАТО про розробку в Росії хімзброї для гібридної війни

Україна попередила НАТО про розробку в Росії хімзброї для гібридної війни

Укрінформ
Україна запропонувала включити до спеціального рапорту з протидії гібридним загрозам Росії на Парламентській асамблеї НАТО у Варшаві положення про можливе застосування Росією біологічної та хімічної зброї в рамках гібридних дій.

Таку пропозицію у рамках суботнього засідання ПА НАТО у Варшаві озвучила голова постійної делегації України в ПА НАТО Ірина Фріз, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Нами було проаналізовано питання щодо активізації Росією досліджень, які спрямовані на розробку хімічної та біологічної зброї масового ураження, яку може бути застосовано Росією в рамках гібридних дій проти деяких країн. Я вам надам цей звіт. Можливо, ви зможете використати його для внесення ще одного пункту в якості гібридних загроз Росії для цивілізованих країн”,- повідомила Фріз.

Читайте також: У НАТО назвали режим Путіна більш авторитарним, ніж сталінський

Вона підкреслила, що хімічну і біологічну зброю, яка зараз розробляється в Росії, може бути використано в рамках гібридних дій не лише проти України, але всюди там, де Росія має свої інтереси. 

Фріз зазначила, що в українському документі представлений аналіз, зокрема, щодо можливого використання Росією модифікованого вірусу віспи. 

"Як мінімум останні три роки Росія веде дослідження вірусів геморагічних лихоманок, зокрема Ебола та Марбург, видаючи це за спроби розробки вакцин. Насправді мова йде про повернення до радянських розробок поєднання Ебола з вірусом віспи. Це підтверджує аналіз більш ніж п'яти тисяч позицій державних закупівель та наукової активності декількох російських установ, що знаходяться під МО РФ", - зазначила Фріз у Facebook.

Разом з цим, додала вона, інша дослідницька установа активно закуповує та проводить дослідження, що вказують на розробку нових бойових отруйних речовин з властивостями нервово-паралітичних газів. "Відповідна доповідь передана також до штаб-квартири Альянсу", - наголосила Фріз. 

Під час засідання ПА НАТО в суботу у Варшаві британський парламентарій Лорд Джоплінг представив проект спеціального рапорту з протидії гібридним загрозам Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-