В Іспанії ініціюють вотум недовіри уряду через корупційний скандал

В Іспанії ініціюють вотум недовіри уряду через корупційний скандал

Укрінформ
Партія соціалістів Іспанії ініціювала вотум недовіри уряду прем'єр-міністра Маріано Рахоя після винесення вироків у резонансній корупційній "справі Гюртель".

Про це повідомляє видання El Pais.

"Основна опозиційна група Іспанії - Соціалістична партія (PSOE) - внесла у Конгрес пропозицію про винесення прем'єр-міністру Маріано Рахою вотуму недовіри", - йдеться у повідомленні.

Це сталося на наступний день після того, як Вищий суд Іспанії ухвалив рішення у так званій справі Гюртель, яка стала одним з найбільших корупційних скандалів у сучасній історії Іспанії. "Народна партія", яку очолює Рахой, була засуджена як учасник схеми з незаконним збагаченням.

"Настав час для кожного понести відповідальність", - йдеться в ініціативі соціалістів.

Вони вважають, що хоча розслідування не знайшло жодних порушень з боку нинішніх урядовців, вирок суду кидає тінь і на Маріано Рахоя.

Читайте також: Могеріні похвалила уряд Гройсмана, але нагадала про Антикорупційний суд

Як відомо, у січні 2013 року стало відомо про рахунки іспанського політика і колишнього члена "Народної партії" Луїса Барсенаса в Швейцарії на суму 22 млн євро. Барсенас стверджує, що ці кошти не мають відношення до партії, а були накопичені у результаті продажу ним творів мистецтва. Видання El Pais і El Mundo опублікували інформацію про подвійну бухгалтерію в "Народній партії" і нелегальні внески від підприємців, які розподілялися як винагорода між лідерами "Народної партії", серед яких у записах від руки Барсенаса згадуються голова уряду Маріано Рахой і генеральний секретар партії Марія Долорес де Коспедаль.

До корупційного скандалу причетні більше 30 підозрюваних. Передбачається, що колишні представники НП укладали договори з державними компаніями, а потім привласнювали частину виділених коштів.

Цей скандал, відомий як «справа Гюртель», зобов'язаний своєю назвою головному підозрюваному - бізнесменові Франсиско Корреа, який, як передбачається, виступав у ролі посередника між держкомпаніями і чиновниками з НП. В іспанській мові «Корреа» (correa) означає «ремінь», що німецькою звучить як «Гюртель» (gurtel).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-