ЄК зобов’язала Газпром встановити ринкові ціни на газ в Європі

ЄК зобов’язала Газпром встановити ринкові ціни на газ в Європі

Оновлено
Укрінформ
Єврокомісія визнала, що "Газпром" зловживає монополією у Центральній та Східній Європи, порушує законодавство ЄС у сфері конкуренції, та зобов’язала російського монополіста забезпечити вільне постачання газу за конкурентними цінами.

Відповідне рішення оголосила в четвер Єврокомісія за результатами порушеного у 2012 році антиконкурентного розслідування проти Газпрому, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

"Єврокомісія ухвалила рішення щодо накладання на Газпром низки зобов’язань, які спрямовані на вирішення занепокоєнь ЄК у сфері конкуренції і забезпечення вільного постачання газу за конкурентними цінами на газових ринках у Центральній та Східній Європі, заради переваг європейських споживачів та бізнесу", - заявили у керівній інституції ЄС.

Як наголосила єврокомісар з питань конкуренції Маргрет Вестагер, сьогоднішнє рішення усуває перепони, які створив Газпром щодо умов постачань та ціноутворення газу у Центральній та Східній Європі.

"Сьогоднішнім рішенням ця справа не завершується. Це є вимогою для виконання Газпромом зобов’язань, що розпочинається сьогодні", - наголосила єврокомісар.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні 2012 року Єврокомісія започаткувала розслідування щодо можливого порушення Газпромом правил вільної конкуренції на газових ринках країн Центральної і Східної Європи.

Читайте також: Єврокомісія закликає Україну і Росію відновити “газові” переговори

Європейська сторона висунула російському постачальнику газу підозру про зловживання монопольним становищем на енергетичних ринках восьми країн-членів ЄС (Болгарія, Чехія, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща та Словаччина).

Єврокомісія розслідувала три випадки антиконкурентних дій "Газпрому": перешкоджання вільним поставкам газу, диверсифікації шляхів його постачання, а також встановлення необгрунтованих цін на газ для споживачів через прив'язування їх до вартості нафти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-