США погрожують Ірану

США погрожують Ірану "найпотужнішими санкціями в історії"

Укрінформ
Сполучені Штати мають намір застосувати надпотужний економічний тиск щодо Ірану, аби домогтися зміни деструктивної поведінки Тегерана, але готові послабити обмеження й поновити відносини, якщо іранська влада погодиться на "великі зміни".

Про це заявив у понеділок державний секретар США Майк Помпео під час виступу на тему "Після угоди: нова стратегію по Ірану" в аналітичному центрі The Heritage Foundation, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Санкції поновлюються в повному обсязі, на черзі й нові", - заявив Помпео. 

Він наголосив, що Вашингтон готовий запровадити "найпотужніші санкції в історії", якщо уряд Ірану не змінить курс. У цьому зв'язку він заявив, що Сполучені Штати мають намір домогтися гарантій, що Іран ніколи не отримає ядерної зброї, а також протистоятимуть агресивним діям Тегерана у регіоні Близького Сходу. 

"Ми забезпечимо свободу плавання у водах у регіоні, ми працюватимемо над запобіганням та протидією будь-якої хакерської активності Ірану, ми відстежуватимемо іранських оперативників та їхніх ставлеників у "Хезболлі", які діють по всьому світу, щоб розгромити їх", - заявив держсекретар, додавши, що це "лише початок". 

Як він заявив, у Вашингтоні усвідомлюють, що іранські санкції можуть негативно позначитися й на союзниках США. Але, за його словами, адміністрація Трампа готова йти далі й навіть запроваджувати санкції проти третіх країн, якщо вони продовжать заборонену співпрацю з Іраном. "Ви маєте знати, що ми будемо притягувати до відповідальності тих, хто вестиме заборонений бізнес з Іраном", - заявив глава Держдепартаменту США.

Якщо ж влада в Тегерані погодиться на розширені домовленості, які замінять Іранську ядерну угоду (JCPOA), то, за словами Помпео, США готові будуть зняти всі економічні санкції. Крім того, як зазначив глава Держдепартаменту, Сполучені Штати поновлять дипломатичні відносини з Іраном, торговельні зв'язки, економіку та допоможуть Ірану інтегруватися в міжнародну фінансову систему, а також відкриють доступ до передових технологій. Але для цього Вашингтон очікує повної взаємодії з боку іранського уряду, зауважив держсекретар США.

Читайте також: Іран погрожує поновити збагачення урану, якщо ЄС не збереже ядерну угоду

Як відомо, 8 травня президент США Дональд Трамп заявив про вихід країни зі Спільного всеосяжного план дій, схваленого в 2015 році Іраном і шістьма міжнародними посередниками, серед яких були п'ять постійних членів Ради Безпеки ООН і Німеччина. Решта учасників угоди заявляють про намір зберегти СВПД.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-