Польська PGNiG сподівається, що Єврокомісія покарає Газпром

Польська PGNiG сподівається, що Єврокомісія покарає Газпром

Укрінформ
Польська державна нафтогазова компанія PGNiG сподівається, що Єврокомісія покарає "Газпром" у справі антимонопольних практик у Європі.

Про це під час Європейського економічного конгресу у Катовіцах заявив голова PGNiG Пьотр Возняк, повідомляє РАР.

"Це перший приклад, коли Єврокомісія так відверто відступає від звичайного розслідування і до цього часу не покарала "Газпром", бо остаточного рішення ще немає. Генеральна дирекція з питань конкуренції ЄК у цьому випадку поводиться зовсім інакше, ніж у десятках інших випадків, де вона реагує блискавично і надзвичайно ефективно. Сподіваюся, що рішення Єврокомісії зміниться і що вона захоче застосувати наявні інструменти, які до цього часу використовувала з прекрасним результатом щодо найбільших світових гігантів - від Google до Facebook", - заявив Возняк.

Водночас він звернув увагу на те, що Управління захисту конкуренції та прав споживачів Польщі (UOKiK) "ефективно реагує і діє як інституція, що покликана захищати конкурентноспроможність".

Возняк наголосив, що дії "Газпрома" викликають стурбованість у контексті енергетичної безпеки Польщі.

Читайте також: Україна повністю виконує свої транзитні зобов’язання – PGNiG

Місяць тому до ЗМІ потрапив документ Єврокомісії, у якому йдеться про те, що "Газпром" втілював стратегію ринкової сегментації країн Центральної і Східної Європи шляхом контрактних територіальних заборон, а також запобігав внутрішньоєвропейській конкуренції, перешкоджаючи своїм контрактним партнерам перепродавати поставлений газ іншим країнам. При цьому метою політики ринкової сегментації "Газпрома" є збереження різних цін на газ серед країн ЄС та можливості виставляти вищі ціни. Таким чином газ для Польщі, наприклад, був по $350 за тисячу кубометрів, а для Німеччини, яка географічно розташована далі від Росії - $200. Газовий шантаж "Газпром" застосовував і до інших країн Центрально-Східної Європи.

Як повідомлялося, UOKiK декілька днів тому відкрив антимонопольне провадження проти "Газпрома" та п'яти міжнародних компаній, відповідальних за фінансування газопроводу Nord Stream 2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-