США можуть завдати попереджувальних ударів по Ірану — експерти ФРН

США можуть завдати попереджувальних ударів по Ірану — експерти ФРН

Укрінформ
Односторонній вихід США з іранської ядерної угоди створив загрозу регіону, далекому географічно від самих Сполучених Штатів.

Так коментують ситуацію експерти Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Односторонній вихід Трампа з ядерної угоди з Іраном - це запізнілий, але значний ляпас європейцям, ...образа, враховуючи зусилля європейців знайти компроміс з Вашингтоном останніми місяцями», - вважає Корнеліус Адебар.

Він нагадує, що угода стала результатом багаторічних зусиль американської та європейської сторін спільно з Китаєм і Росією. Вона сприяє безпеці в Європі, ефективно блокуючи можливе прагнення Ірану до володіння атомною бомбою.

Повторне запровадження початкових санкцій, зазначає експерт, також підриває суверенітет усіх держав-членів ЄС, тому що без належних гарантій Вашингтон самостійно вирішує питання про легітимність діяльності європейських компаній в Ірані.

Читайте також: Генсек ООН прокоментував рішення США вийти з ядерної угоди з Іраном

Водночас Йозеф Брамль закликає політичних і економічних лідерів Європи бути готовими до того, що США можуть завдати попереджувальних ударів по Ірану. «Зовнішньополітичні наслідки нападу можуть бути навіть навмисними: повітряні удари США сприятимуть нестабільності в регіоні, далекому від США. Війна ускладнила б для глобального конкурента, Китаю, отримання вкрай необхідної йому сировини з цього регіону», - зазначає експерт.

Втім, за його словами, і європейські держави відчують на собі вплив санкцій, а також посилення потоків біженців.

Емі Дж. Нельсон звертає увагу на те, що контроль над озброєннями - це такий інструмент політики безпеки, який найкраще працює при використанні інших інструментів. «Угода з Іраном ніколи не малася на увазі як єдиний чудодійний засіб проти іранської ядерної зброї», - нагадує аналітик, додаючи, що переговори щодо визначення припускають компроміс.

Промову Трампа експерт оцінює як «сповнену перебільшень і дезінформації», яка ясно показує, що американський президент не розуміє, що означає контроль над озброєннями і як він працює.

Як повідомлялося, 8 травня президент Дональд Трамп оголосив про вихід США з ядерної угоди з Іраном. Відповідний меморандум він підписав у Білому домі. Він також оголосив про відновлення санкцій щодо Ірану, дія яких була призупинена за умовами угоди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-