У МЗС Польщі пояснили, чому пустили у країну лише

У МЗС Польщі пояснили, чому пустили у країну лише "своїх" Нічних вовків

Укрінформ
Польща не має нічого проти проїзду через територію Польщі мотоциклістів, які хочуть вшанувати пам’ять жертв війни, але виступає проти використання річниць і місць пам’яті для антипольської агітації.

Про це йдеться у відповіді МЗС Польщі на запит Укрінформу у контексті планів байкерів російського націоналістичного мотоклубу "Нічні вовки" відвідати пам'ятник жертвам УПА у Вроцлаві.

"У попередні роки ми жодним чином не блокували в’їзд до Польщі мотоциклістів, які прагнуть вшанувати пам’ять жертв на кладовищах, розташованих на території Польщі, за умови, що вони виконають усі формальні вимоги", - повідомили в МЗС.

Водночас у зовнішньополітичному відомстві підкреслили, що Польща "рішуче й послідовно" виступає проти всіляких дій, які мають на меті потенційне використання подібних річниць і пов'язаних з цим урочистостей, а також місць похованнях жертв і загиблих для "здійснення антипольської агітації, що спирається на наратив, який підважує історичні факти і поширює антагонізми між народами".

Читайте також: До Польщі впустили не всіх "Нічних вовків" Путіна

Як повідомлялося, Прикордонна служба Польщі 30 квітня не пропустила до Польщі "Нічних вовків", які мали чеське та словацьке громадянства, пропустивши лише байкерів польського відділу російського націоналістичного мотоклубу. Вони побували у Варшаві, Вроцлаві та Освенцимі. За інформацією російських ЗМІ, 1 травня вони відвідали у Вроцлаві місце, яке не пов'язано з перемогою у війні - меморіал жертвам УПА.

Байкери мотоклубу "Нічні вовки" - прихильники агресивної політики президента Росії щодо України, які, зокрема, активно підтримали анексію Криму та окупацію частини Донбасу. Їх лідером є особистий друг Володимира Путіна - Олександр Залдостанов на прізвисько "хірург".

Кілька років поспіль байкери "Нічних вовків" здійснюють до 9 травня мотопробіг "Дороги Перемоги - на Берлін" країнами Європи. У 2014 та 2015 році їм було заборонено в’їзд до Польщі. У подальшому заборона стосувалася байкерів, які не мають польського громадянства, зокрема росіян та громадян інших країн ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-