Справа Скрипаля зробила політику Австралії щодо РФ більш жорсткою - експерт

Справа Скрипаля зробила політику Австралії щодо РФ більш жорсткою - експерт

Укрінформ
Захід занадто довго був неадекватним у своїх реакціях на агресію Росії проти країн західної орієнтації, але справа отруєння екс-офіцера ГРУ Сергія Скрипаля мобілізувала його до сильної спільної відповіді.

Про це в інтерв’ю кореспонденту Укрінформу заявив професор Центру європейських студій Австралійського національного університету Джон Бесемерес.

"Справа Скрипаля зробила політику Австралії щодо РФ ще більш жорсткою, у відповідності з позицією інших країн. Австралія відчула себе частиною західного світу в протистоянні з Росією", - наголосив експерт.

Бесемерес нагадав, що Австралія традиційно мала дуже тісні зв’язки з Британією, зумовлені історично, і більшість австралійців вважали її "домівкою".

Разом з тим, на думку Бесемереса, в Австралії не бракує тих, хто досі вважає публічну антиросійську позицію колишнього глави уряду Тоні Ебботта під час саміту "Великої двадцятки" у Брізбені необдуманою та шкідливою. Однак нинішній прем'єр-міністр Малкольм Тернбулл, який спочатку обрав більш "поміркований" підхід до Росії, аніж його попередник Ебботт, згодом посилив свою критику.

"Незаперечні звинувачення у справі Скрипаля та шквал брехні й погроз, якими Росія відреагувала на прохання пояснити ситуацію, здається, мобілізували Захід до напрочуд сильної спільної відповіді", - сказав експерт.

Бесемерес припускає, що нарешті прийшов кінець західній пасивності перед лицем нахабних дій Росії, однак наскільки довго протримається така ситуація, судити не береться.

"Остання відповідь західних країн на політику РФ дає підстави припускати, що прийшов кінець періоду західної пасивності та роз'єднаності перед лицем все більш нахабних агресивних дій Росії. Чи протримається нова стійкість та солідарність перед лицем постійних намірів РФ вбити клин у західний альянс – це залишається під питанням", - заявив експерт.

Читайте також: Австралійці почали краще розуміти природу кремлівської політики - експерт

Як повідомляв Укрінформ, 4 березня в британському Солсбері з сильним отруєнням було госпіталізовано екс-офіцера ГРУ Сергія Скрипаля і його доньку. За даними слідства, проти Скрипаля і його дочки було використано нервово-паралітичну речовину "Новічок" російського виробництва.

У відповідь на замах на Скрипаля британський уряд ініціював висилання російських дипломатів з країн НАТО, ЄС та їхніх партнерів. Солідарність з Великою Британією висловили 28 держав, які вислали майже 150 російських дипломатів. Крім того, анульовано акредитації семи російських представників при НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-