У Росії завершили слідство у справі глави чеченського «Меморіалу»

У Росії завершили слідство у справі глави чеченського «Меморіалу»

Укрінформ
Слідчий комітет Росії завершив розслідування справи глави чеченського представництва «Меморіалу» Оюба Тітієва, обвинуваченого в незаконному зберіганні наркотиків у великому розмірі.

Правозахисний центр «Меморіал» опублікував у Telegram відповідну ухвалу СКР по Чечні.

За версією слідства, Тітієв зберігав у салоні і під сидінням своєї машини два згортки з марихуаною «масою в сухому видгляді 206,9 г».

Адвокати Тітієва наполягають, що його справа сфабрикована, а пакети з наркотиками правозахисникові підкинули. Основним доказом, за словами адвокатів, є той факт, що машина, яка належить Тітієву, в'їжджала в двір Курчалоївського відділу МВС двічі. Один огляд поліцейські провели без понятих, другий – вже з ними, і обидва рази вони нібито знаходили заборонені речовини. Цей факт мала зафіксувати камера спостереження. Запис адвокатам не надали – в поліції заявили, що в день затримання камера не працювала.

Поліція також дотепер не провела слідчий експеримент. На думку захисту, він довів би, що поліцейський ніяк не міг би помітити пакет з наркотиками, якби він насправді знаходився під сидінням водія машини Тітієва.

Читайте також: Прокуратура РФ зажадала дев'ять років для глави карельського "Меморіалу"

Оюб Тітієв, затриманий у січні цього року, арештований до 9 червня. Передбачається, що 11 травня його і представників захисту почнуть знайомити з матеріалами кримінальної справи, яку адвокати вимагали вивести на федеральний рівень, а не розслідувати її в Чечні. Влада республіки неодноразово публічно критикували "Меморіал" і Оюба Тітієва, якийочолив представництво центру після загибелі Наталії Естемірової в 2009 році.

Провідні міжнародні правозахисні організації закликали російську владу звільнити Тітієва. Цього тижня його включили в шорт-лист премії імені Бориса Нємцова за сміливість у відстоюванні демократичних цінностей. Лауреата премії через місяць обере рада Фонду Бориса Нємцова за Свободу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-