Прокуратура РФ зажадала дев'ять років для глави карельського

Прокуратура РФ зажадала дев'ять років для глави карельського "Меморіалу"

Укрінформ
Прокуратура Петрозаводська виступила з вимогою засудити главу карельського відділення «Меморіалу», історика Юрія Дмитрієва, який відкрив урочище Сандармох, де було вбито тисячі жертв сталінських репресій, до дев'яти років колонії суворого режиму.

Про це повідомляє «Новая газета» з посиланням на адвоката Віктора Ануфрієва.

«Прокурор міста Петрозаводська виступила з обвинувальної промовою. Вона повністю підтримала обвинувальний висновок, який вона ж підписувала колись, і попросила 9 років у виправній колонії суворого режиму. Моя позиція така, що ця справа взагалі не повинна була надійти до суду, тому що тут немає складу злочину», - сказав Ануфрієв.

Наступне засідання, на якому із захисною промовою виступить адвокат, призначене на 22 березня. Сам Юрій Дмитрієв виступить з останнім словом 27 березня. За словами Ануфрієва, вони чекають на оголошення вироку наприкінці березня.

Раніше в суді оголосили офіційні результати психіатричної експертизи, згідно з якими Дмитрієв психічно здоровий і не має сексуальних відхилень. Наприкінці січня Дмитрієва звільнили під підписку про невиїзд після одного року і одного місяця в СІЗО Петрозаводська.

Як повідомлялося, Юрія Дмитрієва було заарештовано в грудні 2016 року. Слідство стверджує, що в період з 2008-го по 2015 рік він фотографував свою прийомну дочку без одягу з метою виготовлення порнографії. Сам історик стверджує, що фотографував дівчинку для спостереження за її фізичним розвитком і звітів перед органами опіки.

На підтримку 61-річного історика виступали багато російських діячів культури, зокрема музикант Борис Гребенщиков, бард Вероніка Доліна, режисер Андрій Звягінцев, поет Лев Рубінштейн, письменники Людмила Улицька, Дмитро Биков та інші.

«Меморіал» визнав Дмитрієва політв'язнем, стверджуючи, що кримінальна справа щодо нього «має політичний мотив і націлена на те, щоб активіст припинив свою діяльність щодо вшанування пам'яті жертв сталінських репресій».

Читайте також: У Росії суд продовжив арешт голови чеченського "Меморіалу"

Сандармох - лісове урочище в Медвеж'єгорському районі Республіки Карелія, де на площі 10 гектарів під час Великого терору 1937-1938 років розстріляно і поховано понад 9500 людей 58 національностей, в тому числі багато українців.

Фото: www.svoboda.org.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-