Автомобілісти із Придністров'я отримають нейтральні номери

Автомобілісти із Придністров'я отримають нейтральні номери

Укрінформ
Кишинів і Тирасполь підписали Угоду про механізм участі транспортних засобів з Придністров'я в міжнародному дорожньому русі.

Документ було підписано політичними представниками на переговорах щодо Придністровського врегулювання - віце-прем'єром Молдови Христиною Лєсник і так званим міністром закордонних справ невизнаної республіки Придністров'я Віталієм Ігнатьєвим, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РМ.

«Конструктивний дух переговорів між сторонами і особиста участь молдавського і придністровського керівництва зробили прогрес можливим. Це історія успіху, як для Кишинева, так і для Тирасполя. Після того, як у вересні цього року розпочнеться спільне впровадження нового механізму, довіра між сторонами зросте ще більше», - заявив глава місії ОБСЄ в Молдові Майкл Сканлан.

Він зазначив також, що Угода є результатом кропіткої роботи і серії інтенсивних засідань робочих груп протягом останніх кількох місяців за активної участі обох політичних представників в переговорному процесі.

Представники офіційного Кишинева і невизнаного Придністров'я, в свою чергу, наголосили, що реалізація цієї угоди сприятливо позначиться на житті людей на обох берегах Дністра і сприятиме просуванню вперед процесу Придністровського врегулювання.

Як повідомили в уряді Молдови, згідно з підписаним документом, для участі в міжнародному дорожньому русі власники автотранспортних засобів з Придністров'я повинні будуть отримати нейтральні автомобільні номери та технічні паспорти. Процедура видачі таких номерів проводитиметься на території Придністров'я (в містах Рибниця і Бендери) в присутності представників ОБСЄ. Угодою передбачена видача нейтральних номерів тільки приватним автовласникам.

Слід зазначити, що з початку 2018 року Кишинів і Тирасполь реалізували три з п'яти угод, підписаних в листопаді 2017 року. Вони пов'язані з відкриттям моста через Дністер в районі сіл Гура-Бикулуй і Бичок, ініціюванням Молдовою процедури визнання дипломів про вищу освіту, виданих придністровськими вузами і забезпеченням функціонування молдавських шкіл з навчанням на латинській графіці, що знаходяться на території Придністров'я.

Читайте також: Виведення військ РФ із Придністров'я: Кишинів чекає резолюцію ООН у червні

Напередодні між сторонами було підписано і угоду про безперешкодний доступ молдавських фермерів до своїх земельних угідь, розташованих в Дубоссарському районі на лівому березі Дністра.

Наразі йдуть активні переговори з відновлення стаціонарного та мобільного телефонного зв'язку між двома берегами Дністра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-