З приходом Путіна Росія взялася за створення

З приходом Путіна Росія взялася за створення "неоімперії" - дипломат

Укрінформ
З приходом до влади у РФ Володимира Путіна Кремль серйозно взявся за відновлення в якійсь формі неоімперії.

На цьому наголосив екс-посол у США, представник України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на сході України Олександр Моцик під час публічної дискусії у Києві "Як бути з непідконтрольними територіями: Україна, Молдова, Грузія?", організованій центром "Нова Європа" та фондом Carnegie Europe, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ситуація змінилася, коли до влади прийшов Путін. Одна з перших його заяв була, що найбільшою трагедією XX століття став розпад Радянського Союзу. І світ побачив, що Росія дуже серйозно взялася за відновлення в якійсь формі неоімперії", - сказав він.

Читайте також: Путін розуміє, що успіх України у розбудові демократії вплине на РФ - Фукуяма

Моцик зазначив, що відразу після розпаду СРСР  було зрозуміло, що Росія не ставиться до інших країн пострадянського простору, як до партнерів, а скоріше бачила ці країни у сфері свого впливу. "На першому етапі, можливо, питання стояло не так гостро, тому що був більш-менш демократичний Єльцин, хоча це не завадило Росії розпочати свої інспірування сепаратизму на Кавказі та у Придністров’ї. Але це був такий період ліберального ставлення принаймні до України. В цей час ми встигли підписати багато документів, які ставили наші відносини на рівноправну основу... Але навіть тоді всі дії Росії були спрямовані на те, щоб інтегрувати незалежні держави на пострадянському простору у якусь таку структуру, яка б і не була повністю Радянським союзом, але була б чітко визначеною сферою впливу Москви. Сюди відносяться і спроби створення перших інтеграційних структур, СНД”, - сказав він.

Із приходом до влади Путіна, "всі ті країни, які не йшли у фарватері Росії, зразу ж отримали великі проблеми": "Відновилася гаряча фаза війни у Грузії, потім прийшла черга України".

Моцик зазначив, що в конфліктах на території Молдови, Грузії та України є багато відмінностей, однак спільне те, що Росія виступає окупантом: "Спільне те, що Росія окупувала. І правильно говорити не непідконтрольні території, а окуповані, адже якщо на території однієї суверенної незалежної країни є війська іншої держави без згоди цієї держави, то це ніщо інше, як окупація з точки зору міжнародного права".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-