Підготовка атаки США на Сирію йде за лівійським сценарієм – експерт

Підготовка атаки США на Сирію йде за лівійським сценарієм – експерт

Укрінформ
Підготовка США до можливих військових дій проти режиму Башара Асада у Сирії здійснюється за схемою, подібною до військової операції проти влади Муаммара Каддафі в Лівії у 2011 році, з урахуванням прямої участі Росії у конфлікті.

Про це йдеться у статті екс-глави Головного управління розвідки Міноборони України, колишнього керівника Служби зовнішньої розвідки України, президента аналітичного центру геополітичних досліджень "Борисфен-Інтел" Віктора Гвоздя.

"Підготовка США до можливих військових дій проти режиму Б. Асада здійснюється за схемою, подібною до військової операції Odyssey Dawn проти влади М. Каддафі в Лівії у 2011 році з урахуванням особливостей сучасної ситуації, а саме - прямої участі Росії у сирійському конфлікті на стороні уряду країни. Виходячи з цього, підготовчі заходи включають зосередження угруповання американських військ у регіоні, приведення у готовність до бойового застосування всіх компонентів Збройних сил США, включаючи ракетно-ядерні сили, а також залучення на свою сторону союзників по НАТО та інших партнерів", - йдеться у повідомленні.

Як зазначає Гвоздь, основу угруповання ЗС США безпосередньо в районі Сирії має скласти авіаносна ударна група американських ВМС на чолі з авіаносцем Harry S. Truman, яка включає крейсер з керованою ракетною зброєю (КРЗ, оснащений системою Aegis), чотири есмінця КРЗ та як мінімум два підводних човни з крилатими ракетами на борту.

Крім того, в районі Сирії вже знаходиться американський есмінець КРЗ Donald Cook. За рахунок цього США матимуть у своєму розпорядженні близько 60 ударних літаків палубного базування та до 450 крилатих ракет типу Tomahawk. До нанесення повітряних ударів по Сирії може бути залучена також стратегічна авіація з авіабаз на континентальній території США, авіабази Андерсен на острові Гуам у західній частині Тихого океану та авіабаз Ферфорд і Мілденхолл у Великобританії.

Водночас здійснюється розгортання системи управління Збройними силами США військового часу. Так, з 10 квітня проводяться регулярні вильоти літака Е-4В (т. зв. літака "Судного дня") - повітряного командного пункту президента, міністра оборони та інших членів вищого воєнно-політичного керівництва США на випадок виникнення ядерної війни. У повітрі над континентальною частиною США постійно знаходяться також чотири літаки управління та зв'язку Е-6В, призначені для забезпечення стійких комунікацій вищих органів управління ЗС США зі стратегічними та звичайними силами. Літаки можуть виконувати функції повітряного командного пункту Стратегічного командування ЗС США з управління ядерними силами у випадку знищення центру управління Командування глобальних ударів на авіабазі Оффут.

Читайте також: Есмінець приєднався до ударної групи кораблів США, що йде на на Близький Схід

Крім того, США суттєво активізували повітряну розвідку у Середземноморському (насамперед навколо Сирії), Балтійському та Чорноморському регіонах, а також у західній частині Тихого океану. Так, у повітряному просторі над східною частиною Середземного моря поблизу узбережжя Сирії на регулярному патрулюванні знаходяться літаки-розвідники ВМС США Р-8А Poseidon з авіабази Сігонелла на острові Сицилія. З цієї ж авіабази здійснюються і польоти літаків ВПС США Р-8А Poseidon та розвідувальних БПЛА RQ-4 Global Hawk над Чорним морем. Водночас у повітряному просторі Туреччини постійно знаходиться однин із літаків дальнього радіолокаційного виявлення та управління НАТО Е-3 Sentry. В свою чергу розвідка Балтійського регіону, в т. ч. Калінінградської області РФ, здійснюється літаками радіо- та радіотехнічної розвідки RC-135V Rivet Joint з авіабази Мілденхолл у Великобританії. Поряд з цим на Далекому Сході працюють висотні літаки-розвідники RC-135V Rivet Joint з авіабаз на західному узбережжі США.

"Посилена увага США приділяється створенню міжнародної коаліції проти режиму Б. Асада в Сирії, насамперед у складі союзників по НАТО. Переговори з даного питання проводяться з Великобританією, ФРН, Францією, Італією, Туреччиною та іншими країнами-членами Альянсу", - йдеться у статті.

Так, на підтримку США вже виступила Великобританія, яка направила до району Сирії два підводних човни з крилатими ракетами на борту та есмінець Королівського флоту типу 45 HMS Duncan. До проведення операції можуть бути залучені також британські літаки з авіабази Акротірі на Кіпрі. 12 квітня на авіабазу був направлений літак повітряної розвідки та управління нанесенням ударів Королівських ВПС Raytheon Sentinel R1.

Під час візиту до Туреччини Генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга 16 квітня планується обговорення питання щодо можливості використання в інтересах операції проти Сирії турецької авіабази Інджирлік.

"Виходячи з наявних сил та засобів, а також можливостей їх нарощування за рахунок військових ресурсів союзників, США можуть здійснити як обмежений ракетний удар по військах та інших об'єктах режиму Асада в Сирії, так і провести більш масштабну повітряну наступальну операцію середньої або високої інтенсивності. При цьому нанесення обмеженого удару може бути здійснено у будь-який момент часу за політичним рішенням президента США. У свою чергу підготовка більш масштабної операції потребуватиме від одного-двох тижнів до місяця",  - зазначає Гвоздь.

Фото: Twitter/Georges Malbrunot

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-