Гутерреш: Хаос на Близькому Сході є загрозою для глобального світу

Гутерреш: Хаос на Близькому Сході є загрозою для глобального світу

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що в міжнародні відносини повернулася "холодна війна".

Про це він сказав під час виступу на засіданні Ради безпеки ООН, повідомляє Центр новин ООН.

"Світ повернувся в епоху "холодної війни", а хаос на Близькому Сході, де зіткнулися геополітичні інтереси багатьох країн, становить загрозу для глобального світу та безпеки", - зазначається в повідомленні.

Гутерреш нагадав про жахливі страждання мирного населення і висловив обурення з приводу "інформації, що продовжує надходити про застосування хімічної зброї" в Сирії.

Він повідомив, що перша група експертів ОЗХЗ (Організації із заборони хімічної зброї) вже знаходиться в Сирії, а друга прибуде туди сьогодні або завтра.

Глава ООН зажадав забезпечити умови для ефективної роботи Місії зі встановлення фактів. Він зазначив, що уряд Сирії також вимагає розслідування і обіцяв підтримати роботу експертів.

Читайте також: Кремль не виконав зобов'язання щодо знищення хімзброї у Сирії – посол США в ООН

За його словами, винні в порушенні міжнародного права - а застосування хімзброї підпадає під це визначення - мають понести покарання.

"У Сирії ми спостерігаємо війну за участю армій одразу кількох країн світу та конфронтацію між численними озброєними групами, терористичними організаціями, урядовими силами й іноземними бойовиками, які прибувають туди зі всього світу", - з тривогою зазначив Гуттереш, виступаючи на засіданні у п'ятницю.

Як повідомлялося, 7 квітня було заявлено про підозру на здійснення хімічної атаки в сирійському місті Дума у Східній Гуті. Внаслідок нападу загинули щонайменше 70 людей і ще більше тисячі постраждали.

Як повідомила посол США в ООН Ніккі Гейлі на засіданні Ради Безпеки ООН щодо Сирії, за оцінками Вашингтону, збройні сили сирійського президента Башара Асада застосовували хімічну зброю щонайменше 50 разів впродовж семирічного конфлікту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-