Відносини США та Росії подібні до Карибської кризи - екс-керівник ГУР

Відносини США та Росії подібні до Карибської кризи - екс-керівник ГУР

Укрінформ
Нинішнє загострення у відносинах між США та РФ досягло фактично рівня справжньої холодної війни і нагадує події під час Карибської кризи між СРСР і США у 1962 році.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу на полях Київського безпекового форуму заявив екс-глава Головного управління розвідки Міноборони України, колишній керівник Служби зовнішньої розвідки України, президент аналітичного центру геополітичних досліджень "Борисфен-Інтел" Віктор Гвоздь.

"На сьогоднішній день, на мою думку, відносини між США та Росією досягли фактично рівня справжньої холодної війни, навіть в класичному плані. На сьогоднішній день практично не залишилося ніяких точок дотику, де вони можуть сідати спілкуватися. Якщо раніше була хоча б одна тема – це боротьба з тероризмом, то сьогодні навіть це не стоїть на порядку денному", - сказав він.

За словами Гвоздя, порушивши всі норми міжнародного права в Україні, ставши країною-агресором та підтримуючи режим Асада, який застосовує хімічну зброю, Росія опинилася в ізоляції, а її президент Володимир Путін став руконепотисним. "Тому на сьогоднішній день ці відносини дуже-дуже складні, і вони на такій досить небезпечній межі, навіть можна чимось порівняти з Карибською кризою", - додав він.

Екс-керівник військової та зовнішньої розвідок висловив переконання, що санкції країн Заходу, які поступово посилюються, діють на Росію за принципом "вода точить камінь" і остаточно підривають економічний потенціал РФ. На його переконання, санкції США і союзників нарощуються поступово, оскільки "вони також спостерігають за ядерним потенціалом, адже не можна відразу поставити в таке положення, що ніхто не буде контролювати ситуацію всередині, загнати в кут".

Читайте також: Глава Пентагону закликає зачекати з ударом по Сирії - NYT

Поруч із цим Гвоздь назвав останній пакет санкцій з боку США проти РФ "конкретними та серйозними": "Це серйозно, і я думаю, що воно буде і надалі продовжуватись". 

Говорячи про конфронтацію в Сирії та очікуваний удар США, Гвоздь вказав на те, що у Москві відразу після відповідної заяви Вашингтона "почалася паніка", "розпочалися перегрупування" тощо. Втім, він припускає що швидкого удару по об'єктам в Сирії може не бути: "В найближчі дні буде прийнято рішення. Думаю, почнуться серйозні поступи і конкретні переговори, що робити далі і як вирішувати цю кризу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-