Розробник

Розробник "Новічка" пояснив одужання Скрипалів

Укрінформ
Використовувати "Новічок" у Солсбері, 4 березня, коли був туман, було великою помилкою.

Провал диверсії з отруєнням Скрипалів (обидві жертви вижили) хімік Віл Мірзаянов, якого називають розробником «Новічка», пояснив «Комерсанту» хімічними властивостями нервово-паралітичної речовини.

За його словами, "Новічок" можна застосовувати, лише коли повітря сухе, і тільки в таких умовах. "Випробовували цю речовину де? У Шиханах на полігоні, де сухе повітря. Ще в Нукусі — там взагалі дощів немає".

"Я вам скажу, чому Скрипалі не загинули і люди навколо теж не особливо постраждали. Вони поїхали до ресторану, за їх відсутності [як повідомляється] намазали ручку дверей сумішшю А-234 в желе. Справа в тому, що, коли намазали, почалася реакція гідролізу — реакція речовини з водою миттєво починається. І за цей час концентрація речовини встигла впасти, принаймні в кілька разів, - заявив Мирзаянов. - І тому вони отримали дозу, але не летальну, тому що розрахункова концентрація впала. Причому вони ж поверталися, а якби ця пара не приїхала вдень, там би речовини вже було недостатньо для летального результату. Ось моя відповідь тим, хто говорить, що якщо б це був «Новічок», то жертв було би більше, а Скрипалі загинули б".

"Цю речовину в таких умовах застосовувати тільки міг ідіот, який нічого не знає про хімічні властивості «Новічка», - стверджує Мірзаянов. "Якщо його кинути у воду, через кілька годин там навіть слідів не буде, розумієте? У воді розкладається миттєво. Якщо вода підкислена, то це миттєво, кілька хвилин — і речовини немає. Ми працювали з цим «Новічком» у лабораторіях з дегазатором — у якості дегазатора був 3-процентний розчин соляної кислоти. Тому, при лікуванні Скрипалів, звичайно, треба було, мабуть, просто підняти кислотність — і це допомогло би".

Читайте також: ОЗХЗ підтвердила, що за атаку в Солсбері відповідальна Росія - Джонсон

Як повідомлялося, колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля і його дочку Юлію знайшли без свідомості в Солсбері 4 березня. Прем'єр-міністр Британії Тереза Мей заявила, що вони були отруєні нервово-паралітичним речовиною групи "Новічок", розробленою ще в СРСР.

Близько 30 країн вислали російських дипломатів після заяв про причетність РФ до отруєння в Солсбері.

12 квітня Британія заявила, що ініціює засідання Ради безпеки ООН у зв'язку з доповіддю Організації із забороні хімічної зброї щодо інциденту в Солсбері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-