Країни Заходу вважають Росію відповідальною за звірства Асада

Країни Заходу вважають Росію відповідальною за звірства Асада

Укрінформ
Чотири провідних країни Заходу назвали будь-яке застосування хімічної зброї викликом, що підриває міжнародний порядок та нагадали Росії про її відповідальність за вилучення всього бойового хімічного арсеналу в Сирії, з чим Москва не впоралась.

Про це йдеться в спільній заяві глав зовнішньополітичних відомств Британії, Франції, ФРН і США, поширеній у середу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу. 

"Сьогодні річниця жорстокого нападу на місто Хан Шейхун, де сили Асада випустили нервовий газ зарин з трагічними наслідками для сотень чоловіків, жінок та дітей", - нагадали глави міжнародних відомств. 

Читайте також: Трамп підтвердив намір вивести американські війська із Сирії

При цьому вони підкреслили, що упродовж понад семи років звірства режиму Асада, підтримуваного його союзниками, не стримувалися. "У 2013 році Росія пообіцяла, що Сирія гарантовано позбавиться всієї своєї хімічної зброї. З того часу міжнародні слідчі, які мають мандат Ради Безпеки ООН, встановили відповідальність режиму Асада за використання отруйного газу принаймні в чотирьох окремих нападах. Замість виконання своїх обіцянок, реакцією Росії стало застосування нею права вето, щоб припинити розслідування", - наголошується в спільній заяві. 

Як підкреслили представники чотирьох країн, щоразу, коли застосовується хімічна зброя, це підриває глобальний консенсус. "Будь-яке таке використання є чітким порушенням Конвенції про хімічну зброю та суттєво підриває міжнародний порядок", - йдеться в документі. 

"Ми засуджуємо використання хімічної зброї будь-де й будь-ким. Ми віддані тому, щоб всі причетні були притягнуті до відповідальності. Ми не припинимо наших зусиль, спрямованих на встановлення правосуддя заради жертв цих  нападів у Сирії",- наголосили представники чотирьох країн. 

Спільну заяву підписали міністри закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон, Франції Жан-Ів Ле Дріан, Німеччини Хейко Маас та в.о. державного секретаря США Джон Салліван.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-