Журналістка у Франції програла апеляцію автору антиукраїнського фільму

Журналістка у Франції програла апеляцію автору антиукраїнського фільму

Укрінформ
Апеляційний суд Парижа 4 квітня підтвердив обвинувальний вирок, винесений українській журналістці Анні Жаяр-Чесановській за позовом проти неї французького журналіста та режисера Поля Морейри, але зменшив суму компенсації. Журналістка має намір звертатися до касаційного суду.

Про це Жаяр-Чесановська повідомила в коментарі Укрінформу.

"Наступним кроком є суд касаційної інстанції, і я готова дійти аж до Європейського суду (ЄСПЛ – ред.), тому що бачу, що Франція, очевидно, забула, що таке свобода слова. Я знаю, що у своїх статтях я писала правду, і я готова боротися до кінця", - заявила українська журналістка.

Адвокат Жаяр-Чесановської Фредерік Грас повідомив деталі винесеного у середу рішення. «Апеляційний суд зменшив суму: 2 тисячі євро - відшкодування збитків, 3 тисячі євро відповідно до статті 475.1 Кримінально-процесуального кодексу, тобто за процесуальні витрати, і 2 тисячі євро за судове комюніке", - повідомив Укрінформу адвокат українки.

Слід відзначити, що суд значно зменшив раніше визначену суму. За рішенням суду, прийнятим в березні поточного року, Жаяр-Чесановська мала відшкодувати збитки на суму 13 тисяч євро та сплатити за судові витрати. Таке рішення суд прийняв після розгляду позову, поданого Полем Морейрою через “наклеп”. Жаяр-Чесановська всі звинувачення на свою адресу відкидає.

Українська журналістка також подякувала всім, хто її підтримував та допомагав.

«Я хочу подякувати всім, хто підтримував мене протягом цих місяців: українців Франції та України, а також французьких друзів. Я черпаю свої сили у вашій абсолютній підтримці», - сказала Жаяр-Чесановська.

Як повідомлялося, 1 лютого 2016 року на французькому комерційному каналі Canal+ було вперше показано фільм режисера Поля Морейри «Україна, маски революції». Це відбулося попри прохання посольства у Франції зняти з показу стрічку, яка представляє події в Україні під час Революції гідності в спотвореному вигляді. Картина викликала різку критику впливових медіа Франції, відомих представників інтелектуальних кіл, української громади, французьких журналістів, які висвітлюють події в Україні. 

Читайте також: Українська журналістка обіцяє дійти до ЄСПЛ у справі проти режисера Морейри

Над перекладом двох інтерв'ю для фільму працювала українська журналістка, перекладачка, яка давно живе у Франції, Анна Жаяр-Чесановська. Після виходу фільму вона опублікували статті, в яких звинувачувала Морейру в спотворенні оригінальних слів при монтажі інтерв'ю. 

Морейра заявив, що вважає «наклепом» звинувачення українки у маніпуляції. 

У липні 2017 року суд у Франції за позовом Морейри зобов’язав Жаяр-Чесановську сплатити штраф та компенсацію на суму понад 13 тисяч євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-