Експерт – про висилку дипломатів РФ: далі мають бути санкції проти оточення Путіна

Експерт – про висилку дипломатів РФ: далі мають бути санкції проти оточення Путіна

Укрінформ
Безпрецедентна висилка російських дипломатів з багатьох країн Заходу порушить шпигунську ефективність Росії, а наступним кроком має стати запровадження безпосередніх санкцій проти олігархів та близького оточення президента РФ Володимира Путіна.

Про це в коментарі власному кореспонденту Укрінформу заявив польський експерт, радник глави МЗС Польщі Пшемислав Журавський вел Граєвський.

"Є шанс, що ця подія буде переломним пунктом, адже ці дипломатичні санкції є найбільшими після завершення "холодної війни". Варто відзначити, що це буде порушенням ефективності російської шпигунської мережі, особливо у тих країнах, які не обмежилися символічними жестами, а вислали значну кількість російських дипломатів, як, наприклад, США", - заявив Журавський вел Граєвський.

На його переконання, ця демонстрація солідарності зміцнить на політичній сцені негативний імідж Росії і ускладнить співпрацю з нею тих, хто хоче реалізовувати з нею якісь свої бізнес-інтереси.

"Йдеться, наприклад, про проект Nord Stream 2", - уточнив радник глави МЗС Польщі.

Експерт звернув увагу на те, що зараз на Заході ніхто не підтримує і не захищає Росію, навіть ліві сили, які завжди їй симпатизували. Він підкреслив, що в цьому винна сама Росія, адже вона останнім часом, крім підтримки лівих сил, почала активно фінансувати в Європі різноманітні праві екстремістські організації, а тому втратила до себе довіру тих, хто ще кілька років тому мав до неї якісь сентименти.

Читайте також: Джонсон: Це найбільше колективне видворення російських шпигунів в історії

Журавський вел Граєвський назвав позитивом долучення України до дипломатичних санкцій західних країн.

"Важливо, що до санкцій приєдналася Україна як країна з-за меж НАТО. Було б дивним, якби Київ не використав такої нагоди, маючи конфлікт з Росією”, - зауважив радник глави МЗС Польщі. За його словами, Україні легше зважитися на такий крок разом з іншими країнами, ніж окремо. У цій ситуації видворення дипломатів з України не є головною проблемою Росії, а Київ таким чином мінімізовує для себе ціну цієї операції.

Як наголосив експерт, наступними кроками мають стати рішення Заходу, які безпосередньо вдарять матеріально по оточенню Путіна і наближених до нього олігархів.

"Найболючішими були б санкції, які стосувалися б не Росії як держави, а наближених до Путіна осіб та олігархів, і сильно били по їхніх приватних фінансових ресурсах", - констатував Журавський вел Граєвський.

"Росія є унікальною в історії країною, де еліти, маючи імперські амбіції, тримають свої фінансові ресурси за межами цієї імперії, не довіряючи власним фінансовим структурам",- звернув увагу експерт.

Він додав, що саме удар по їхніх фінансах на Заході дуже боляче відчули б у Кремлі.

Як повідомлялося, США, Канада, ряд європейських країн та Україна оголосили про вислання російських дипломатів у зв'язку з отруєнням екс-офіцера ГРУ Сергія Скрипаля у британському Солсбері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-