Масова висилка дипломатів, або Ізоляція Росії посилюється до рівня бойкоту

Масова висилка дипломатів, або Ізоляція Росії посилюється до рівня бойкоту

Аналітика
Укрінформ
Останній тиждень березня розпочався під знаком “Пакета Скрипаля”: одразу 14 країн ЄС, а також США і Канада висилають понад сотню російських дипломатів додому

Понеділок, 26 березня, для російської дипломатії став “чорним”.

Влада США ухвалила вислати з країни 60 російських дипломатів, а також закрити російське генконсульство в Сіетлі. Йдеться про 48 співробітників посольства і 12 членів постійного представництва РФ при ООН у Нью-Йорку. Відповідно до припису, вони повинні залишити країну протягом тижня. Про це повідомляє американське видання The Washington Post. Канада висилає чотирьох співробітників посольства і генконсульства. Як заявив голова Європейської Ради Дональд Туск, 14 країн ЄС вжили дипломатичні заходи щодо РФ у справі Скрипаля. "Уже сьогодні 14 країн ЄС вирішили вислати російських дипломатів", - сказав він журналістам. Франція, Польща, Німеччина вишлють чотирьох російських дипломатів кожна. Чехія і Литва вирішили вислати трьох росіянин із дипломатичним статусом кожна (ще 44 Литва внесла в список персон, яким заборонено в'їзд у країну), Нідерланди, Італія й Данія - по двоє осіб, а Латвія та Естонія - по одному росіянину. Окрім того, Україна теж вишле 13 російських дипломатів.

Те, що російських дипломатів висилають одночасно багато країн є, схоже, безпрецедентною подією. Це означає не лише демонстративний крок – подальше обмеження контактів з токсичною, агресивною Росією, а ще й суттєве обмеження можливостей російської розвідки, яка традиційно працює під дипломатичним прикриттям. Існують оцінки, що до 70% співробітників російських дипмісій так чи інакше пов’язані зі шпигунством або організацією несанкціонованого впливу в країні перебування.

Відтак ми вирішили розібратися, по-перше, що це практично означає для Росії, а по-друге, якою буде відповідь Москви?

Укрінформу відповідають:

Богдан Яременко, політолог, керівник “Майдану закордонних справ”:

Богдан Яременко
Богдан Яременко

“Висилка десятків російських дипломатів на певний час здатна дезорганізувати роботу спецслужб РФ одразу в кількох регіонах”

“Така акція є цілком безпрецедентною. Такого не було навіть у часи Холодної війни, коли політичний Захід був найбільш консолідований для відбиття радянської воєнної загрози. Висилки дипломатів у минулому відбувалися винятково на двосторонньому рівні. Росія звичайно переживе ці санкції, хоча вони здатні на певний час дезорганізувати роботу спецслужб Росії відразу в кількох регіонах. Росія, обравши шлях конфронтації та повернення у світову політику в якості антагоніста Заходу, з погляду господаря Кремля, напевно не має іншого способу реагування - ніж діяти симетрично.

Що буде далі? Щось ми побачимо, щось - ні. Починається новий етап протидії Росії з боку Заходу. Так, Захід не відмовиться до кінця від концепції "стримування і діалог". Але стримування, схоже, набуватиме щораз різкіших і дошкульніших для Росії методів, а діалог носитиме все більш обмежений характер. Для розуміння нових підходів варто звернути увагу на кілька моментів. По-перше, уся російська еліта (і уряд, і бізнес) названі організованою злочинною групою, спільно відповідальною за агресивну підривну політику РФ в світі. По-друге, на главу російської держави покладена особиста відповідальність за накази на знищення людей, що фактично вводить його в статус очільника російського організованого угруповання. По-третє, такий підхід дозволяє США, Великобританії та іншим державам Заходу не акцентувати увагу на військових чи безпекових елементах стримування Росії, а переключитися на політичні, інформаційні та правові. Основні зусилля наразі спрямовуватимуться на боротьбу з різними російськими фінансовими активами. При чому якщо раніше уряди країни Заходу мали доводити кримінальне походження тих активів, на які вони полюють, то зараз відповідальність за доведення некримінального походження своїй активів буде покладено на російську сторону”.

Сергій Борщевський, екс-дипломат, експерт Центру дослідження Росії:

Сергій Борщевський
Сергій Борщевський

“Світ починає усвідомлювати справжню сутність Росії. Ми - з нашим історичним досвідом - мусимо цьому сприяти”

“Висилка дипломатів - річ завжди неприємна, це так би мовити останній аргумент. Зазвичай країна, до якої вжито цей захід, відповідає висилкою такої ж кількості дипломатів іншої сторони. Хоча можуть бути й винятки. Важливим моментом у нинішній історії є, безперечно, те, що це колективна акція, що має на меті підкреслити дві речі: солідарність цивілізованого світу з Великою Британією і засудження - знов-таки цивілізованим світом - провокативних дій Росії на міжнародній арені. Поза сумнівом, це добре, що до цієї акції, хоч із запізненням, але долучитися й Україна, яка, будучи жертвою російської агресії, у такий спосіб також підкреслює свою солідарність.

Але для мене в цій історії є ще один бік медалі. Днями ми в Україні дізналися про долю 61-річного Олексія Сизоновича, українського політв’язня в Росії, до якого застосовували тортури та до якого вперше пустили українського консула. Так-от, на відміну від подвійного агента Скрипаля, про долю Сизоновича світ не знає. І донести інформацію про нього - це теж завдання українського МЗС. Як і завдання пояснювати, що протиправні дії Росії на територіях інших держав почалися не з Литвиненка чи Березовського, і не з 20-30-х років XX століття. Росія такою була, є і залишатиметься (якщо покарання не буде надто вже болючим для неї) завжди: згадаймо долю Андрія Войнаровського, небожа Івана Мазепи, схопленого 12 жовтня 1716 року в Гамбурзі за наказом російського резидента і доставленого на кару до Москви, а згодом до Якутська. Повторюся: добре, що світ починає усвідомлювати справжню сутність Росії. Ми - з нашим історичним досвідом - мусимо цьому сприяти”.

Олена Снігир, експерт Центру міжнародних досліджень Дипломатичної академії України:

Олена Снігир
Олена Снігир

“Наступним кроком може стати консолідація позицій країн ЄС, США та Великої Британії у застосуванні ще більш жорстких санкцій проти Росії”

“Британія вислала дипломатів-шпигунів. США і країни Євросоюзу теж скористалися нагодою почистити власні іноземні дипломатичні корпуси, приділяючи багато уваги пошуку та виявленню російських агентів впливу, як на рівні науково-академічних, політичних, журналістських кіл, так і на рівні дипломатичному. Що це практично для РФ? Думаю, наступним кроком може стати консолідація позицій країн ЄС, США та Великої Британії у застосуванні ще більш жорстких санкцій проти Росії. У фінансовій та технологічній сферах, у персональних санкціях. Приміром, що заважало тим же Сполученим Штатам зробити це раніше? Очевидно, що відсутність єдності та розуміння таких дій європейськими партнерами. Тепер же, сподіваюся, що ця єдність вибудується. Щодо того, яку ж відповідь слід чекати від Росії. Вважаю, що Москва може вислати європейських дипломатів, а може і шукати інші асиметричні шляхи. Нагадаю, що коли США ввели в дію “Акт Магнітського”, то Росія відповіла “законом імені Діми Яковлєва” щодо заборони всиновлення дітей-інвалідів громадянами США. Тобто, росіяни вирішили відповісти антигуманно. Тому не виключено, що Москва шукатиме якісь подібні шляхи ”.

Віталій Мартинюк, керівник міжнародних програм Центру глобалістики "Стратегія ХХІ":

Віталій Мартинюк
Віталій Мартинюк

"Поглиблення ізоляції може потягнути скорочення співробітництва в різноманітних сферах, включаючи економіку та енергетику"

"Те, що США і країни ЄС дійсно висилають російських дипломатів, як відповідь на застосування російськими спецслужбами хімічної зброї у Великій Британії, є лише підтвердженням існування європейської і трансатлантичної єдності. 

Для Росії висилка дипломатів з європейських країн означатиме поглиблення ізоляції РФ та посилення міжнародного тиску на Москву з вимогою повернутись в рамки міжнародного права. Поглиблення ізоляції може потягнути скорочення співробітництва в різноманітних сферах, включаючи економіку та енергетику. Наприклад, остаточний дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік 2" Німеччина планувала видати до кінця березня ц.р. Водночас, німецьке керівництво висловило повну солідарність із Великою Британією, Тож видання остаточного дозволу на відверто політичний проект Росії, який у Німеччині намагались виставити як виключно бізнес-проект, виглядатиме нелогічним. Це рішення Німеччина мала б, щонайменше, відтермінувати на невизначений термін. Відповідно, є очікування, що й за іншими напрямками буде призупинено співробітництво між країнами ЄС та Росією. Це і має  стати поглибленням ізоляції на практиці.

У такій ситуації Кремлю, з врахуванням невдалої спроби Путіна увійти в коло світових політиків, доведеться все більше дотримуватись політики "обложеної фортеці". Згідно з нею, Росія, вірогідно, вишле дипломатів тих європейських країн, які підтримають заклик Лондона. Це призведе до погіршення відносин між РФ та цими європейськими країнами. Враховуючи заяви представників російського керівництва під час брифінгу для іноземних дипломатів 21 березня та останні заяви речника МЗС РФ Захарової, Москва не збирається змінювати свою позицію, чим лише погіршуватиме своє міжнародне становище". 

Сергій Пархоменко, директор Центру зовнішньополітичних досліджень імені Олександра Никонорова:

Сергій Пархоменко
Сергій Пархоменко

“По факту, Захід оголошує Москві дипломатичний бойкот, а далі варто чекати й бойкоту чемпіонату світу з футболу”

“Висилка російських дипломатів не матиме швидкого ефекту, окрім публічної демонстрації спільної позиції ключових країн Заходу. Реально це не стане "шлагбаумом" для російської агресії. Але в перспективі ми можемо побачити результат - оскільки Росія на кожен крок заходу звикла реагувати ще більш агресивно, то варто чекати дій у відповідь з боку Кремля. А оскільки РФ не здатна зараз на рівні змагатися з США, з іншими країнами НАТО і ЄС, то Путін просто надірветься, і це станеться швидше, ніж за 6 років. Наразі Москва очевидно дасть чергову неадекватну відповідь (висилка послів країн Заходу, замороження перемовин по Донбасу), але наразиться на ще більше несприйняття світу. По факту, Захід оголошує Москві дипломатичний бойкот. А далі варто чекати й бойкоту чемпіонату світу з футболу на рівні офіційних осіб й більшості вболівальників країн демократичного світу. Невже Путін реально думає, що може воювати з усіма й одразу? Очевидно думає. Але він дуже глибоко помиляється”.

Лілія Брудницька, експерт центру структурної політології "ВибіР":

Лілія Брудницька
Лілія Брудницька

“Головне - не проґавити шанс, використавши цю ситуацію для зміцнення зовнішньополітичної позиції України”

“Висилка російських дипломатів означає повномасштабну міжнародну ізоляцію РФ. Утім, на мій погляд, нам доцільніше думати про наслідки безпосередньо для України. Міжнародна ізоляція РФ нам вигідна, бо нарешті складеться той антипутінський фронт, до створення якого послідовно закликав президент України. Та як вітчизняні політики використають шанс зміцнити зовнішньополітичні позиції України? Напевне, доцільно було б посилити тиск на Москву щодо Криму (по Донбасу позиція світового співтовариства більш консолідована, ніж по Криму). Головне, щоб не проґавити шанс”.

Опитав Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-