Польща висилає чотирьох російських дипломатів

Польща висилає чотирьох російських дипломатів

Оновлено
Укрінформ
Польща висилає чотирьох російських дипломатів через отруєння у Британії екс-шпигуна Сергія Скрипаля.

Польща прийняла рішення про видворення з країни чотирьох російських дипломатів як жест солідарності з Британією, на території якої скоєно хімічну атаку проти російського екс-шпигуна Сергія Скрипаля.

Про це під час прес-конференції у Варшаві заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Польща прийняла рішення про визнання персонами нон грата чотирьох російських дипломатів. Наше рішення у справі російських дипломатів є вираженням солідарності з Великою Британією", - заявив Чапутович.

Він висловив задоволення з приводу того, що відповідь Польщі є частиною ширшої відповіді багатьох країн Заходу на агресивні дії РФ.

Глава польської дипломатії повідомив, що посла Росії Сергія Андреєва поінформовано в понеділок у МЗС Польщі про оголошення персонами нон грата чотирьох дипломатів, які мають залишити межі Польщі до опівночі 3 квітня. Він не виключив, що частина з них виконують роботу, яка "не обов’язково пов'язана з дипломатичною місією".

Міністр також наголосив, що Польща бере до уваги можливість симетричної реакції Росії й оголошення персонами нон грата чотирьох польських дипломатів у РФ.

"На нашу думку, події в Солсбері є черговим елементом у процесі дій Російської Федерації, що мають на меті поставити під сумнів нинішній міжнародний лад і створити відчуття загрози у суспільствах країн-членів ЄС. Ми весь час звертаємо увагу на агресивну політику з боку Росії", - наголосив Чапутович.

У цьому контексті він нагадав про отруєння Олександра Литвиненка в 2006 році, війну з Грузією в 2008 році, окупацію Абхазії та Південної Осетії, анексію Криму й агресію на Донбасі в 2014 році, дії Росії в Сирії і, нарешті, - спробу отруєння Сергія Скрипаля.

Чапутович наголосив, що існує необхідність солідарної відповіді міжнародної спільноти. На його переконання, однією з відповідей Заходу на агресивні дії Росії є дії НАТО щодо зміцнення східного флангу Альянсу.

Читайте також: Чотирнадцять країн-членів ЄС висилають російських дипломатів

Як повідомляв Укрінформ, 5 березня у британському Солсбері був отруєний колишній подвійний агент, екс-полковник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія. Вони перебувають у критичному стані.

 Британський прем'єр Тереза Мей заявила, що відповідальність за отруєння, найімовірніше, лежить на Росії. Вона також повідомила, що постраждалі були отруєні нервово-паралітичною речовиною групи "Новічок", яка розроблена в РФ.

 Уряд Великої Британії оголосив про депортацію 23 російських дипломатів і припинення контактів з РФ на високому рівні. Росія відповіла на це дзеркальними діями.

 У понеділок, 26 березня, США та 14 європейських країн оголосили про вислання російських дипломатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-