Меркель і Макрона переконали доводи Мей щодо причетності Росії до отруєння Скрипаля

Меркель і Макрона переконали доводи Мей щодо причетності Росії до отруєння Скрипаля

Укрінформ
Надані Лондоном докази ймовірної причетності Москви до отруєння в британському Солсбері екс-шпигуна Сергія Скрипаля і його дочки Юлії здалися керівникам Німеччини і Франції цілком переконливими.

Про це канцлер ФРН Ангела Меркель заявила в п'ятницю в Брюсселі на спільній прес-конференції з президентом Франції Еммануелем Макроном. Розшифровка брифінгу розміщена на сайті глави німецького уряду, передає Укрінформ.

"Тереза Мей надала нам певні дані, з яких ми робимо висновок, що вони, ймовірно, не будуть сильно відрізнятися, навіть якщо ми проведемо аналіз ОЗХЗ (Організації по забороні хімічної зброї), від того, що ми маємо", - заявила Меркель, уточнивши, що європейські партнери уважно стежитимуть за розвитком подій.

На її думку, аналізи вже зараз дуже ґрунтовні, і ні в кого не повинно виникнути запитань.

Що стосується реакції, то Меркель хотіла б скоординувати дії з іншими. «Як саме це буде виглядати, ми хотіли б розповісти вам, коли координація буде завершена», - пообіцяла канцлер. При цьому вона уточнила, що, принаймні, Німеччина і Франція згодні, що крім відкликання посла необхідні подальші кроки у відповідь. Країни ЄС чітко заявили Великобританії, що вважають: те, що відбулося, є кричущим викликом спільній безпеці, і поділяють оцінку британського уряду про те, що відповідальність за інцидент несе Росія.

Президент Франції Еммануель Макрон підтвердив, що реакція буде узгоджена. Він також поділяє думку, що напад на безпеку і суверенітет союзної країни потребує відповіді.

Макрон повідомив, що до його країни вже звернулися по технічну допомогу в розслідуванні злочину. У минулий понеділок ОЗХЗ розпочала роботу, яка буде завершена в середині квітня, поінформував французький лідер. Але вже сьогодні ясно, про які субстанції йдеться. «Наші знання про матерію і її властивості, які публічно заявили англійці, приводять нас у Росію», - додав президент.

Читайте також: Справа Скрипаля: Моравецький анонсував "рішучу відповідь" 10 країн ЄС

Як повідомлялося, 5 березня в британському Солсбері був отруєний колишній подвійний агент, екс-полковник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія. Постраждалі перебувають в критичному стані.

Через тиждень після цього британський прем'єр Тереза Мей заявила, що відповідальність за отруєння найімовірніше лежить на Росії. Вона також повідомила, що постраждалі були отруєні нервово-паралітичною речовиною групи "Новічок", розробленою в РФ.

Росія звинувачення Лондона заперечує.

Уряд Великобританії оголосив про депортацію 23 російських дипломатів і припинення контактів з РФ на високому рівні. Росія відповіла на це висилкою британських дипломатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-