Французькі ЗМІ оприлюднили прізвища основних фігурантів справи Саркозі

Французькі ЗМІ оприлюднили прізвища основних фігурантів справи Саркозі

Укрінформ
Колишній президент Франції – ключовий, але далеко не єдиний фігурант справи щодо фінансування режимом Муаммара Каддафі його передвиборної кампанії 2007 року.

Про це повідомляє Francetvinfo.

«Ніколя Саркозі був поміщений під варту у вівторок, 20 березня. Але колишній глава держави не є єдиним головним героєм у цій справі з численними наслідками», - пише видання.

До «основних дійових осіб справи», окрім Саркозі, видання відносить Муаммара Каддафі, вказуючи, що завдяки доходам країни від продажу нафти лівійський диктатор був заможним, але залишався ізольованим дипломатично, поки його відносини з Францією суттєво не потеплішали за часів, коли Саркозі був міністром внутрішніх справ.

Наступна «дійова особа» - Зіяд Такеддін, якого називають посередником. Він нібито, про що сам заявляв, перевозив великі суми готівки з Триполі до Парижа (тричі по 5 млн євро кожного разу). Він стверджував, що двічі його приймав «права рука» Саркозі – Клод Геан, а одного разу особисто сам Саркозі.

Олександра Джухрі видання називає «архітектором фінансових оборудок» і вказує, що він міг займатися «створенням фінансових механізмів для передачі лівійських грошей до Франції». Він був заарештований у Лондоні 8 січня та затриманий, слухання про його видачу призначено на липень.

Клод Геан - помічник Саркозі, очільник його передвиборчого штабу, колишній очільник МВС. Його підозрюють в безпосередній участі як виконавця у фінансових махінаціях. Його вже звинувачували у відмиванні коштів, ухиленні від сплати податків, фальсифікації фактів.

Також серед фігурантів справи - екс-міністр внутрішніх справ Бріс Ортефе, який супроводжував Саркозі в поїздці до Лівії, в ході якої, припускає слідство, і було домовлено про фінансування президентської кампанії. Ще один серед підозрюваних - Ерік Ворт, який розпоряджався фінансами під час передвиборної кампанії Саркозі у 2007 році. 

Читайте також: Французький прем’єр згадав про "складну дружбу" з Саркозі

Також, швидше за все, слідство заслухає двох журналістів, які розслідували справу - Фабріса Арфі та Карла Ласке. Ці два журналісти Mediapart опублікували своє розслідування, в якому доводили існування домовленості щодо фінансування з боку Каддафі кампанії Саркозі на суму п'ятдесят мільйонів євро.

Наступні два фігуранти справи - з оточення Каддафі. Це Бачир Салех, начальник штабу Муаммара Каддафі. Саме він фігурує в «епізоді» з придбанням та продажем вілли в Мужені, які проводив Олександр Джухрі. А також Шукрі Ганем, який був міністром нафти при Каддафі, під час кампанії Саркозі. Його називають одним із ключових «елементів» мережі грошових переказів в Лівії до Франції. Після Лівійської революції Чукрі Ганем втік до Європи, він жив між Лондоном і Віднем. У квітні 2012 року його знайшли потонулим в Дунаї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-