Лінкявічюс хоче якомога швидше посилити ППО для захисту Балтії

Лінкявічюс хоче якомога швидше посилити ППО для захисту Балтії

Укрінформ
У Вашингтоні на конференції з питань повітряної оборони Балтійських країн глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс заявив, що потрібні швидші рішення про повітряну оборону Балтійських країн.

Про це повідомляє портал Delfi.lt.

"Повітряна оборона - один з найважливіших аспектів при плануванні системи оборони Балтійських країн. По суті, це виклик усьому НАТО, який можна подолати лише спільними зусиллями США і європейських держав. Щоб створити ефективну протиповітряну оборону, треба невідкладно приймати рішення, якнайшвидше планувати як національні, так і натовські інвестиції", - сказав Лінкявічюс.

ППО - одне з найслабкіших місць Балтійських країн у військовому відношенні. Литва, Латвія і Естонія наразі мають у розпорядженні тільки зенітно-ракетні комплекси (ЗРК) близької дальності, які можуть влучити в цілі на відстані 3-5 кілометрів.

Читайте також: Естонія закликає НАТО посилити заходи стримування Росії

Наприкінці жовтня також було досягнуто угоду з норвезькою компанією про продаж систем середньої дальності NASAMS, проте Польща збирається придбати у американців системи великої дальності Patriot, які можуть збивати і ракети. Норвезькі ракети можуть вражати цілі на відстані кількох десятків кілометрів і збивати цілі на висоті 15 км. Щоб якнайкраще забезпечити охорону повітряного простору, на третьому етапі країнам Балтії потрібний щит з систем ППО великої дальності, таких як ракети Patriot.

Оборонні чиновники розглядають можливість, щоб повітряний простір Литви могли покривати системи Patriot, які планує купити Польща.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-