У Польщі сподіваються на конструктивний діалог з Ізраїлем щодо “історичного” закону

У Польщі сподіваються на конструктивний діалог з Ізраїлем щодо “історичного” закону

Укрінформ
Польща сподівається, що період безпідставних звинувачень та образ у відносинах з Ізраїлем у контексті прийняття в Польщі змін до закону про Інститут національної пам’яті (ІНП) завершився, а розпочався етап відкритої і фахової співпраці.

Про це після зустрічі польсько-ізраїльської робочої групи з розв'язання історичних непорозумінь у Єрусалимі заявив заступник глави МЗС Польщі Бартош Ціхоцький, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Ми розпочали з ізраїльською стороною фаховий, юридичний, дослідницький діалог, і я сподіваюся, що ми завершили емоційні, взаємні оскарження, свідками яких ми були впродовж останніх кількох тижнів... Дуже розраховую на те, що цей процес, який учора розпочався, завершить цей етап, а розпочне фахову, добру, щиру і відкриту співпрацю”, - заявив Ціхоцький.

Він підкреслив, що зустріч у Єрусалимі була хорошою нагодою вичерпно відповісти на питання щодо значення окремих термінів і як на практиці можна уявити дію цього закону.

Ціхоцький зауважив, що закон про ІНП набув чинності 1 березня, але його буде “уточнено” у питаннях розуміння окремих положень.

Заступник глави МЗС Польщі не виключив, що до польсько-ізраїльського діалогу в історичних питаннях на якомусь етапі можуть долучитися також  інші сторони.

Ціхоцький припустив, що наступна зустріч польсько-ізраїльської групи відбудеться у Варшаві.

Як відомо, наприкінці січня нижня та верхня палати польського парламенту проголосували за зміни до закону про ІНП, а на початку лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав документ, одночасно направивши його для оцінки в Конституційний суд країни. Суд повинен буде оцінити, чи закон не суперечить статті Конституції про свободу висловлювань і положенням кримінального характеру, що випливають із цього закону. Сумніви у президента РП викликає, зокрема, й положення, де йдеться про “українських націоналістів”.

Читайте також: Європарламент підтримав введення санкцій проти Польщі

В Ізраїлі обурення викликало положення закону, яке передбачає кримінальне переслідування за “публічне і всупереч фактам” звинувачення Польщі і польського народу у злочинах нацистів у роки Другої світової війни. В Ізраїлі це сприйняли як спробу Варшави заборонити критику поляків за злочини проти євреїв у роки війни, про які розповідають свідки та нащадки жертв Голокосту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-