Експерти ООН викрили зв'язок між КНДР і хімічною зброєю в Сирії

Експерти ООН викрили зв'язок між КНДР і хімічною зброєю в Сирії

Укрінформ
Спеціальна група експертів ООН оприлюднила доповідь, яка вказує на причетність уряду Північної Кореї до незаконного застосування сирійським режимом Башара Асада хімічної зброї проти власного населення.

Про це повідомила в вівторок впливова американська газета The New York Times.

"Експерти ООН стверджують, що Північна Корея здійснює поставки сирійському уряду, які можуть використовуватися в виробництві хімічної зброї", - зазначається в публікації.

Як було встановлено, поставки з КНДР включали спеціальні кислотостійкі плитки, клапани й термометри. Крім того, в Сирії були помічені фахівці з ракетобудування з Північної Кореї, які працювали на виробництві з виготовлення хімічної зброї та засобів доставки.

Читайте також: Штати обіцяють "максимальний тиск" на Пхеньян

У доповіді підкреслюється потенційна небезпека від будь-якої форми торгівлі між Сирією й Північною Кореєю, що дозволяє Сирії зберігати наявність хімічної зброї, а також забезпечувати КНДР готівкою для розвитку там ракетно-ядерної програми.

Речник генсека ООН Стефан Дуджаррік на прохання журналістів прокоментувати оприлюднену доповідь, зокрема, зауважив: "Я думаю, основний меседж полягає в тому, що всі держави-члени зобов'язані виконувати відповідні санкції".

Читайте також: Організація із заборони хімзброї розслідуватиме атаки у Східній Гуті - ЗМІ

Над доповіддю ООН працювали вісім експертів, які є представниками різних країн та мають спеціальний досвід у таких сферах, як зброя масового ураження, морський транспорт та митний контроль. З 2010 року ця група має мандат Ради Безпеки ООН розслідувати випадки порушення санкцій режимом КНДР та представляти свої висновки в річних звітах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-