InformNapalm назвав імена 25

InformNapalm назвав імена 25 "вагнерівців"

Фото
Укрінформ
У міжнародному волонтерському співтоваристві InformNapalm встановили осіб 25 танкістів із "ПВК Вагнера", які служили у Сирії, а деякі з них воювали на Донбасі.

Про це йдеться у розслідуванні, опублікованому на сайті InformNapalm.

"Пентагон розповсюдив відео знищення танку Т-72 поблизу сирійського міста Дейр-ез-Зор, зняте 7 лютого. Потім у ЗМІ стали з'являтися подробиці загибелі великої групи бойовиків із складу "ПВК Вагнера". Волонтери міжнародного співтовариства InformNapalm спільно з командою проекту "Іхтамнет_м0209" і хактивістами Ukrainian Cyber Alliance провели комплексну розвідувальну роботу по збору і ідентифікації бойовиків ПВК, які входять/входили до танкових екіпажів", - йдеться у повідомленні.

Відзначається, що частина інформації отримана від інсайдерів, перевірена і доповнена у ході розвідки відкритих джерел і перлюстрації поштових листувань.

"З метою збереження доступу до джерел просочування інформації, ми поки не розкриваємо весь спектр даних. Але вже наразі можемо представити особисті дані 26 найманців (25 танкістів + 1 начальник служби ПММ). Нам поки не вдалося встановити, хто з них конкретно брав участь у боях під Дейр-ез-Зор, але деякі мають відомчі нагороди за бойові дії на Донбасі, у тому числі за танкові бої під Луганським аеропортом, підписані особисто президентом Росії", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, Дашкін Рушать Раісович (24.08.1980, м. Салават), якого вважають механіком-водієм танкової роти "ПВК Вагнера", фігурує і в доказовій базі СБУ відносно участі російських військових у бойових діях проти сил АТО на Донбасі.

Це ж стосується і Шакірова Ріната Зінуровича і Есалієва Мурата Хайдаровича, які вважаються навідниками танкової роти "ПВК Вагнера".

Водночас, за даними InformNapalm, Авдієнко Дмитро Павлович (05.03.1985, м. Курган), навідник танкової роти "ПВК Вагнера", нагороджений медаллю "За відвагу", посвідчення підписане особисто Путіним. У коментарях у соцмережі Авдієнко зізнається, що медаль отримав "за аеропорт". Ймовірно, йдеться про бої за Луганський аеропорт, в яких брала участь "ПВК Вагнера", йдеться у повідомленні.

InformNapalm підкреслює, що Кремль використовує "ПВК Вагнера" як елемент гібридної війни Росії в Україні, Сирії, а у найближчій перспективі, можливо, і на Балканах.

"Під вивіскою ПВК зібрано інтернаціональних найманців, але основою цієї структури є відставні російські військовослужбовці, які суворо виконують накази російського командування. Вони проходять підготовку на базі 10-ої окремої бригади спецпризначення ГРУ Росії і отримують відомчі нагороди, підписані особисто Володимиром Путіним. Вагнерівці забезпечували прикриття регулярних підрозділів російської армії у боях за Дебальцеве і Луганський аеропорт, а також виконували найрізноманітніші особливі доручення на Донбасі. До спектру їхніх завдань входило і усунення польових командирів бойовиків, які проявили самодіяльність", - йдеться у повідомленні.

За даними InformNapalm, важке озброєння і техніку вагнерівці безпосередньо отримують із баз зберігання Міноборони Росії, а від поняття "кадровий військовослужбовець РФ" їх відділяє тільки формулювання у контракті та розмір грошового постачання, а також те, що офіційній Москві від них легше відмовитися.

Читайте також: InformNapalm фіксує рух російських “Іскандерів” за 300 кілометрів від України

У свою чергу, у прес-службі Службу безпеки України повідомили, що оприлюднені InformNapalm дані найманців, їхні посади і особисті номери ідентичні наявній у СБУ інформації.

"До Служби надходять багаточисельні запитання представників ЗМІ відносно недавніх публікацій волонтерського розвідувального співтовариства InformNapalm. Журналістів, зокрема, цікавить достовірність приведеної інформації відносно членів так званої "ПВК Вагнера". СБУ повідомляє, що оприлюднені дані найманців, їхні посади та особисті номери ідентичні наявній у Службі інформації", - відзначила прес-секретар СБУ Олена Гітлянська.

Як повідомлялося, у ніч з 7 на 8 лютого під час бою у районі сирійського міста Дейр-ез-Зор загинули, за різними оцінками, від 300 до 500 російських найманців.

При цьому в МЗС Росії заявили, що внаслідок американського авіаудару в Сирії у ніч на 8 лютого могли загинути лише 5 росіян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-