Справа 26 березня: до Євросуду подали першу скаргу на РФ

Справа 26 березня: до Євросуду подали першу скаргу на РФ

Укрінформ
Росіянин Станіслав Зимовець, засуджений у Москві за "напад на поліцейського" на антикорупційному мітингу 26 березня 2017 року, подав скаргу до Європейського суду з прав людини.

Це перша скарга до ЄСПЛ, пов'язана з кримінальними справами, порушеними після мітингів 2017 року, повідомляє "Коммерсант".

"Заявник говорить про порушення трьох статей Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод - ст. 6 (право на справедливий судовий розгляд), ст. 10(свобода висловлення думки) і ст. 11 (свобода зібрань та об'єднань)", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, Зимовець стверджує, що після затримання йому не дозволили зателефонувати адвокатові, а призначений державний адвокат умовляла його взяти провину на себе і погодитися на розгляд справи без вивчення у суді доказів. На суді Зимовець заявив, що його свідчення зроблені під тиском, оскільки він страждав від недосипання, холоду та болю у шлунку.

Адвокат міжнародної правозахисної групи "Агора" Олександр Попков, який направив скаргу Зимовця до Страсбурга, пояснив, що випадок його підзахисного "можна порівняти з "болотною справою" (йдеться про зіткнення між силовиками та учасниками акції протесту 6 травня 2012 року на Болотній площі).

Читайте також: Навального допитають у справі "про побиття поліцейських"

У липні 2017 року Тверський районний суд Москви засудив Зимовця до двох років і шести місяців ув'язнення в колонії загального режиму. За версією слідства, Зимовець, беручи участь 26 березня у несанкціонованій акції на Пушкінській площі, "кинув цеглину в співробітника Росгвардії, заподіявши йому фізичний біль". Прокурор просив про вирок до трьох років позбавлення волі.

26 березня 2017 року у багатьох містах Росії пройшли акції протесту проти корупції, у тому числі неузгоджені. Вони були організовані опозиціонером Олексієм Навальним після того, як влада проігнорувала його розслідування про можливі корупційні схеми прем'єр-міністра Дмитра Медведєва під назвою "Він вам не Дімон".

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-