Військові паради: гра в “солдатики” по-дорослому

Військові паради: гра в “солдатики” по-дорослому

Аналітика
Укрінформ
США в особі Дональда Трампа теж “захворіли” на пристрасть до парадів. Зазвичай, Вашингтон показував силу в інший спосіб…

Президент США Дональд Трамп доручив Пентагону запланувати великий парад збройних сил у Вашингтоні. Західні ЗМІ повідомляють, що Трамп хоче провести парад з танками та літаками, "подібний до французького" (відомо, що його дуже вразив парад на Єлисейських полях у Парижі 14 липня 2017 року). Можливо, перший за більш ніж 30 років військовий парад у США пройде на День ветеранів у листопаді, під час святкувань 100-річчя перемоги у Першій Світовій війні. «Можливо» - тому що не факт, що Пентагон підтримає ідею президента. Але за словами прес-секретаря Білого дому Сари Сандерс, Трамп хоче, щоб Пентагон "вивчив можливість святкування", яке дозволить американцям показати свою вдячність військовим.

Досі в США не було традиції проведення великих військових парадів, як це роблять в інших країнах. Зазвичай у День незалежності 4 липня відбуваються урочисті марші, в яких беруть участь, серед інших, американські військові та ветерани. Але без військової техніки – танків, гармат, авіації. А більш агресивна “подача” сили США, здається, знаходить розуміння далеко не у всіх співвітчизників Трампа. Приміром, Джон Кірбі, відставний адмірал флоту і колишній представник Держдепартаменту та Пентагону, вважає, що великий військовий парад у Вашингтоні – це погана ідея. "Перш за все, Сполученим Штатам не потрібен парад чи будь-який інший спосіб, щоб показати нашу військову силу. Ми робимо це щодня у різному кліматі по всьому світу", - сказав він.

Мода на паради? Вона була і повертається!

Уже кілька десятиліть публічна демонстрація сили була, що називається, не в тренді. Мир насамперед – таким був порядок денний Об’єднаних націй. Нині, схоже, війна, розмови про війну, романтизація війни перестали бути тим, що не прийнято афішувати. Ми тут не будемо оцінювати цього, як мінімум, тривожного факту, але зазначимо: відтак, і «гра в солдатиків» знову стала дуже модною.

Військові паради – тобто, святкове урочисте проходження військ та військової техніки, проводяться мало не в усіх розвинених та не дуже країнах світу. Це Україна, Ізраїль, Франція, Іспанія, Італія, Швейцарія, Індія, Великобританія, Туреччина, Греція, всі країни Східної Європи, Мексика, не кажучи вже про Іран, Ірак, обидві Кореї, Японію та нашого, прости господи, сусіда, для якого демонстрація «м’язів», схоже, перетворилася на сенс і спосіб життя.

Військовий парад для кожного має своє значення і сенс. Для України – це досі демонстрація того, що армія у нас є, вона уже добре озброєна, навчена і спроможна дати відсіч відомо кому. Для інших - це данина історії та пам’яті, або навіть костюмоване святкове шоу, а для когось – як от для Росії - культ, сенс існування та агресивна демонстрація «можливостей».

Пропонуємо вашій увазі далеко не повний огляд парадів

Китай

У Пекіні величезний військовий парад призначають традиційно на День утворення Китаю, в ньому беруть участь більше 10 тисяч військових і сотні одиниць військової техніки. Хоча кілька останніх років парад переносять на початок осені і проводять на честь перемоги над «японським мілітаризмом». І це можна розцінити, як маркер військово-політичної напруги в Південній та Східній Азії.

Військовий парад у Китаї
Військовий парад у Китаї

Росія

В Росії військово-урочисті марширування на 9 травня (День перемоги), стали однією з головних підвалин культу «велікай пабєди», зазначає журналіст Богдан Буткевич.

Цими днями “за поребриком” саме почалася підготовка до параду на честь некруглої дати - 73-ої річниці Перемоги. Більше Росії, чий глава(р) Сталін разом з Гітлером ту війну і розв’язав, святкувати нема чого.

Показово, що рішенням Міноброни РФ парадний стрій російських рятувальників (міністерства надзвичайних ситуацій) виключений з числа учасників параду. Подейкують, що це таке покарання за підтримку слухачів Ульянівського інституту цивільної авіації та курсантів Академії цивільного захисту, які виклали в мережу скандальний відеокліп у провокативному стилі “тверк”. Ну це – так, в старому доброму «сталінському дусі».

Цікаво, що до 1972 року в Москві проводилося два щорічних паради — 7 листопада до дня Жовтневої революції та 1 травня — Дня солідарності трудящих. Військовий парад як вияв солідарності трудящих, погодьтеся, схиблена логіка...

Військовий парад в Росії
Військовий парад у Росії

Франція

У Франції щорічний військовий парад приймає столиця Париж 14 липня, на День взяття Бастилії у 1789 році. Величезні колони бронетехніки проходять під Тріумфальною аркою і, до речі, ніхто не скаржиться на розбиту бруківку та затори на Єлисейських полях. Саме минулорічний паризький парад, переказують, неймовірно вразив президента США під час його офіційного візиту до Франції.

Індія

В Індії на День республіки (день здобуття незалежності від Великобританії) влаштовують грандіозний огляд нового озброєння. До того ж, традиційно солдати різних видів військ розігрують між собою приз за краще марширування.

Військовий парад в Індії
Військовий парад в Індії

Велика Британія

У британському королівстві військові паради – неодмінний, і здебільшого костюмований, супутник великих свят. Військова техніка виїжджає на вулиці міст не часто, і учасники маршів виглядають досить барвисто. У Лондоні щорічний військовий парад проводиться 11 листопада в день пам’яті тих, хто загинув у світових війнах, а також на всіх урочистостях на честь королівського дому. В Шотландії парад присвячується Дню незалежності - 24 червня.

Військовий парад у Великій Британії
Військовий парад у Великій Британії

Туреччина&Греція

Туреччина щорічно проводить в Анкарі парад на честь Дня перемоги над «грецькими окупантами» в битви при Думлупинарі 1922 року з обов’язковим використанням всіх моделей наявної військової техніки. Натомість, греки проводять величезну військову імпрезу 25 березня – в річницю початку повстання проти Османської імперії 1821 року, яке закінчилося здобуттям незалежності. Обов’язковим є використання авіації.

Японія

Оригінальні, “демілітаризовані” з часів Другої світової війни, японці проводять щорічний огляд сухопутних сил так званої самооборони країни. При цьому, він не прив’язаний до жодної конкретної дати, і проводиться щоразу в різних місцях.

Корейський півострів

Традиційно міряються парадами дві Кореї – Південна та Північна. Південна Корея влаштовує військові урочистості по круглих датах Дня армії: останній пройшов в 2013 році на честь 65-ої річниці. У ньому брали участь 11 тисяч військових, більше 300 одиниць військової техніки і авіації. Тоді як у мілітаризованого до зубів сусіда – КНДР - паради є неодмінним супутником чи не кожного державного свята. Причому лише маршем «солдатиків», «коробками» бронетехніки, артилерії, та прольотом авіації у Пхеньяні не обмежуються. Тут - як у навчителів та постачальників з Москви - провозять ракети: від тактичних до міжконтинентальних, здатних знищити мало не все людство. Особливо масштабним у КНДР є паради на честь дня народження вождя.

Відео параду у Північній Кореї

Польща

Поляки щорічно проводять повноцінний військовий парад на день перемоги над совітською навалою у Варшавській битві 1920 року. Наприклад парад у 2015 році був дуже масштабним, спільним з військовими підрозділами США та Канади. (Див. Фото нижче)

Військовий парад у Польщі (2015 рік)
Військовий парад у Польщі (2015 рік)

Ізраїль

Військові паради в Ізраїлі проводять у День Єрусалима, коли місто було об’єднане у ході Шестиденної війни 1967 року. До 1973 року паради на честь цієї події проходили щороку. Потім лише по ювілейних датах. У 2016-му традицію щорічних парадів відновили указом прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху.

Дійсно, важко знайти країну, яка б в тій чи іншій мірі не пишалася своїми військовими, якщо вони в неї є. Навіть нейтральна Швейцарія, маючи потужну армію із 10% професійних військових та 90% резервістів, регулярно проводить військові паради, демонструючи, що її краще не зачіпати.

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-