США розчаровані рішенням Дуди підписати

США розчаровані рішенням Дуди підписати "історичний" закон

Укрінформ
Офіційний Вашингтон висловив розчарування у зв'язку з рішенням президента Польщі підписати історичний закон про Інститут національної пам’яті, що передбачає, зокрема, покарання за вживання терміну "польські табори смерті".

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій у вівторок речницею Державного департаменту США Хезер Науерт, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Сполучені Штати розчаровані тим, що президент Польщі підписав законодавство, яке передбачає кримінальну відповідальність за приписування нацистських злочинів польській державі", - йдеться в офіційній заяві.

Читайте також: Дуда підписав закон про заборону "бандеризму"

При цьому у США висловили розуміння, що цей закон буде переданий Конституційному суду Польщі. Втім, як зазначили в Держдепі, "введення в дію цього закону негативно впливає на свободу слова та академічні дослідження".

Читайте також: Польська інтелігенція виступила проти закону про "бандерівську ідеологію"

У американському зовнішньополітичному відомстві наголосили, що такі терміни, як "польські табори смерті", є болісними та оманливими. Водночас, у заяві підкреслюється, що такі історичні неточності "впливають на Польщу, нашого потужного союзника", але вони мають відстоюватися в такий спосіб, щоб не страждали основні свободи.

Читайте також: В ОБСЄ розкритикували польський закон про "бандерівську ідеологію"

"Ми вважаємо, що відкриті дебати, наукові дослідження та освіта є найкращим засобом боротьби з оманливою риторикою", - зауважили в Державному департаменті США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-