Качинський вважає, що Дуда повинен підписати “антибандерівський” закон

Качинський вважає, що Дуда повинен підписати “антибандерівський” закон

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда повинен підписати закон про Інститут національної пам’яті з так званою “антибандерівською” поправкою.

На цьому в ефірі Польського радіо в суботу заявив лідер керівної партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослав Качинський.

“Я глибоко переконаний, що президент Дуда повинен піти шляхом, який задекларував, - підписати закон. А якщо йдеться про якісь розмови, пом’якшення ситуації, то це є можливим лише тоді, коли ми будемо переконані, що є суверенною державою (країна, яка не піддається зовнішньому тиску - ред.)”,- заявив Качинський.

Він підкреслив, що Польща рішуче відкидає антисемітизм, але є суверенною країною і має обов'язок розпочати боротьбу з тим, що триває десятиліттями: “великою акцією викривлень стосовно Польщі, тобто ображання Польщі, приписування їй провин інших”.

Відповідаючи на запитання, що загрожує Польщі у контексті критичної заяви щодо цього закону з боку Держдепартаменту США, Качинський зазначив, що він зараз не готовий відповісти на питання як Вашингтон ставиться до відносин з Варшавою.

“До цього часу здавалося, що серйозною. Зараз і справді стоїть це питання: але зараз ще не відповідатиму на нього”,- підкреслив Качинський.

Як інформувало агентство, Сейм Польщі 26 січня, а Сенат 1 лютого ухвалили зміни до закону про Інститут національної пам’яті. Ними передбачається покарання, зокрема тюремне ув'язнення для тих, хто публічно і всупереч фактам приписуватиме полякам і Польщі відповідальність за злочини проти євреїв в роки Другої світової війни.

Цей закон також передбачає можливість відкриття кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують вчинення злочинів українськими націоналістами та українськими формуваннями, що співпрацювали з Третім рейхом.

Ізраїль та світові єврейські організації розкритикували закон, вважаючи, що він забороняє критику поляків, які могли бути причетними до вбивств євреїв під час Другої світової війни. На їх переконання, цим законом Польща намагається заблокувати будь-яку дискусію про відповідальність поляків за злочини проти євреїв.

Читайте також: Нардепи закликали Дуду ветувати закон про заборону "бандерівської ідеології"

Президент України, МЗС, народні депутати висловили занепокоєння фактом прийняття Сеймом цього закону. Українська сторона закликала польську до відкритості та конструктивності у розвитку двосторонніх відносин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-