Главу карельського

Главу карельського "Меморіалу" в Росії звільнили із СІЗО

Укрінформ
У Росії історика, голову карельського "Меморіалу" Юрія Дмитрієва, який відкрив урочище Сандармох, звільнили зі слідчого ізолятора Петрозаводська.

Про це у Facebook повідомила донька Дмитрієва Катерина Клодт. 

«Папуляяяяя прийшов!!!!!», - пише Клодт, розміщуючи спільну фотографію.

Напередодні Дмитрієва доставили з Москви, де він проходив психіатричне обстеження в Інституті імені Сербського, у СІЗО Петрозаводська.

Як повідомлялося, Юрій Дмитрієв був заарештований у грудні 2016 року. Слідство стверджує, що в період з 2008 по 2015 рік він фотографував свою прийомну доньку без одягу з метою виготовлення порнографії. Сам історик стверджує, що він фотографував дівчинку для спостереження за її фізичним розвитком і звітів перед органами опіки. Повторна експертиза не визнала ці знімки порнографією.

Читайте також: Главу карельського "Меморіалу" після експертизи відправили у СІЗО

На підтримку 61-річного історика виступали багато російських діячів культури, зокрема музикант Борис Гребенщиков, бард Вероніка Доліна, режисер Андрій Звягінцев, поет Лев Рубінштейн, письменники Людмила Уліцька, Дмитро Биков та інші.

"Меморіал" визнав Дмитрієва політв'язнем, стверджуючи, що кримінальна справа стосовно нього "має політичний мотив і спрямована на те, щоб активіст припинив свою діяльність з увічнення пам'яті жертв сталінських репресій".

Сандармох — лісове урочище у Медвежогірському районі Республіки Карелія, де на площі 10 гектарів під час Великого терору 1937-1938 років було розстріляно і поховано понад 9500 осіб 58 національностей, у тому числі багато українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-