Грібаускайтє вважає природним, що в ЄС виникають

Грібаускайтє вважає природним, що в ЄС виникають "групи по інтересах"

Укрінформ
Литва підтримує інтеграційні процеси в Євросоюзі, вбачаючи переваги сильної і єдиної співдружності перед лицем зовнішніх і внутрішніх загроз.

Про це заявила в п'ятницю президент Литовської Республіки Даля Грібаускайтє, виступаючи на дискусії «Центральна і Східна Європа: новий порядок денний для континенту?» в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми розуміємо, що в новому світі Європа має бути сильніша. І для малих країн всередині ЄС, для нас, бути всередині потужного союзу - набагато краще, ніж бути десь ще. Тому ми підтримуємо подальшу інтеграцію», - сказала президент.

За її словами, необхідність сильніше інтегруватися диктують виклики зростаючої конкуренції ззовні, інші зовнішні виклики, необхідність швидкого формування енергетичного союзу, створення цифрового ринку, потрясіння після Brexit, військові навчання, які проводяться біля кордонів ЄС, ситуація в Україні. Перерахувавши ці чинники, вона наголосила, що вони дуже сильно впливають на позицію ЄС і його розуміння того, що потрібно інтегруватися. 

Грібаускайтє назвала природним, що в союзі з 28 країн виникають «групи по інтересах», які дозволяють зробити чутнішим голос невеликих країн. Зокрема, країни Балтії тісно кооперуються за географічним принципом з державами Північної Європи у форматі NB6. У таких групах обговорюються і координуються як питання суто європейські, так і ті, які мають відношення до країн, які не входять в ЄС, у тому числі України, по таких проблемах, як санкції проти Росії. 

Читайте також: Литва дає €2 мільйони на військову амуніцію для України

Грібаускайтє водночас вважає неприпустимим нав'язувати певні рішення країнам-членам, «звинувачувати й соромити одне одного..., змушувати й використовувати інструменти, які не застосовувалися раніше».

«Не можна нічого нав'язувати силою в ЄС, усі рішення мають прийматися шляхом дискусій та єдиних рішень», - наголосила політик, закликавши не псувати одне з одним стосунків. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-