У Ризі відзначили чергову річницю січневих барикад 1991 року

У Ризі відзначили чергову річницю січневих барикад 1991 року

Фото, відео
Укрінформ
В латвійській столиці 20 січня пройшла низка заходів на честь вшанування річниці січневих барикад 1991 року за участю керівників Латвійської республіки, українського дипломатичного корпусу та української діаспори.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Як професійний будівельник я брав активну участь у спорудженні 1991 року барикад в центрі Риги. Пригадую, що тоді на нашому боці було й багато українців. Ми з ними разом захищали Латвію від зазіхань центрального уряду в Москві», - сказав ветеран подій Андріс Дубавс-Дубовскіс.

Свято в пам'ять про барикади почалося зранку з запалюванні багаття на Домській площі в Ризі. В цій церемонії брали участь президент Латвії Раймондс Вейоніс, голова Сейму Інара Мурнієце, міністр оборони Раймондс Берґманіс, інші діючі та колишні державні посадові особи, ветерани подій та юнацтво.

Пам'ятні заходи продовжилися урочистою церемонією біля пам'ятника Свободи, де оркестр штабу Національних збройних сил виконав державний гімн Латвії. Потім Вейоніс, Мурнієце, міністр закордонних справ Едгарс Ринкевич, інші державні посадові особи поклали квіти до пам'ятника Свободи. Квіти буди покладені й представниками дипломатичного корпусу, в тому числі тимчасовим повіреним України в Латвії Алісою Подоляк та представниками української діаспори.

В Ризькому Музеї барикад цього дня проходили спеціальні екскурсії. Ввечері в Домському соборі розпочався безкоштовний концерт «Світло для майбутнього» за участю таких виконавців: об'єднаний симфонічний оркестр музичних шкіл Риги, хор «Сола», органіст Айгар Рейніс.

Барикади у Ризі (головні події - 13–20 січня 1991 року) — спроби придушення радянськими керівниками та підконтрольними їм підрозділами МВС (Ризький ЗМОП) відновлення латвійської незалежності та громадських протестів у столичній Ризі. Акція протесту почалися після кривавої атаки Радянської армії в столиці сусідньої Литви Вільнюсі. Жителі Риги, передбачаючи сутички з радянськими військовими, почали споруджувати у своєму місті барикади, особливо біля об'єктів, які мають важливе стратегічне значення, — Верховної Ради, Ради міністрів, місць ведення теле- та радіотрансляції та ін. Під час подій були постраждалі, загиблі та поранені.

За 8 місяців до того Латвії прийняла Декларацію про незалежність від СРСР (4 травня 1990 року).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-