Чеський експерт зробив прогноз політичного майбутнього країни�

Чеський експерт зробив прогноз політичного майбутнього країни

Ексклюзив
Укрінформ
Ситуація з відсутністю підтримки в парламенті Чехії у Акції невдоволених громадян (ANO), яка перемогла і сформувала уряд меншості, а також позбавлення її лідера Андрія Бабіша депутатської недоторканності робить дуже ймовірними дострокові вибори.

Про це в коментарі Укрінформу заявив чеський експерт Якуб Мучка.

«Більшість чеських політичних коментаторів очікують дострокових парламентських виборів восени або, що менш ймовірно, повторення минулої урядової коаліції в разі, якщо сам Андрій Бабіш піде з поста прем'єр-міністра і стримає свої амбіції», - каже Мучка.

Перший сценарій, за його оцінкою, може виставити мільярдера Бабіша в ролі «жертви» і дати йому до 50% в ході осінніх виборів. Другий - привести до кінця його «революції».

Читайте також: Президент Чехії прийме відставку уряду 24 січня

Експерт вважає, що Бабіш з його сильною і впливовою партією ANO і діючий президент Мілош Земан, який балотується на другий термін, є частиною однієї історії - «антисистемної авторитарної революції». Обидва ці політики намагаються постійно дискредитувати систему верховенства права в країні, поділ влади, незалежні громадські інститути. Вперше ця «революція» була успішно заблокована висловленням недовіри уряду Бабіша в парламенті на початку минулого тижня. А також першим раундом президентських виборів наприкінці минулого тижня, успіх в якому Земана був зовсім не таким переконливим, як той розраховував.

Проте уряд Бабіша отримає ще 2 шанси в парламенті, який має проголосувати за довіру або недовіру йому. Якщо Бабіш готовий буде відмовитися від посади прем'єра, теоретично можливе повторення коаліції зразка 2013-17 рр. - Чеської соціал-демократичної партії, ANO і партії християнських демократів. Досі саме через неоднозначну постать Бабіша жодна з представлених в обраному восени минулого року парламенті партій не захотіла утворювати з ним коаліцію.

Як повідомляв Укрінформ, 16 січня нижня палата парламенту Чехії висловила недовіру уряду Бабіша, після чого він подав у відставку (технічний крок), а 19 січня позбавила Бабіша і його першого заступника в ANO Ярослава Фалтінека депутатської недоторканності. «За» проголосували депутати всіх партій, крім присутніх 69 народних обранців від руху ANO (загалом їх в парламенті 78). Бабіша підозрюють у махінаціях, пов'язаних з розподілом грантів ЄС у рамках справи «Гніздо лелеки».

Якуб Мучка також зазначив, що на цій хвилі, на тлі всіх цих подій зростає розкол в чеському суспільстві, і діалог між двома його частинами стає дедалі складнішим. Бабіш з Земаном разом з чеськими націоналістами і комуністами спробують використати це.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-