Конституційний суд Росії відхилив скаргу Навального

Конституційний суд Росії відхилив скаргу Навального

Укрінформ
Конституційний суд РФ не прийняв до розгляду скаргу опозиційного політика Олексія Навального на положення закону про вибори президента, що обмежує пасивне виборче право.

Про це повідомляє "Дождь" з посиланням на відповідь суду.

"У відповіді суду йдеться, що скарга не визнана припустимою, оскільки не відповідає вимогам закону про КС", - вказується в повідомленні.

Як зазначається, Конституційний суд послався на свою постанову від 10 жовтня 2013 року, у якій вперше підтвердив можливість обмеження прав обиратися для громадян, засуджених до позбавлення волі за тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Читайте також: Мін’юст Росії вимагає ліквідувати фонд кампанії Навального

Суд вказав, що таке обмеження має особливо важливе значення, оскільки наявність у претендента на посаду президента судимості «створює вкрай високі ризики для правової демократії».

Як відомо, Навальний подав скаргу lj КС на закон про вибори президента після того, як Центрвиборчком не допустив його до участі у президентських виборах через непогашену судимість у справі «Кіровлісу». Політик вважає, що законодавці, прийнявши федеральний закон з таким обмеженням, вийшли за межі компетенції. На його думку, право брати участь у виборах дає йому Конституція, в якій зазначено, що кандидатами не можуть бути тільки особи, які перебувають у місцях позбавлення волі, і ті, кому немає 35 років.

Рішення ЦВК про недопущення на вибори Навальний намагався оскаржити у Верховному суді, але отримав відмову.

Фото: РІА "Новости"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-