Сьогодні Македонія і Греція візьмуться вирішувати 27-річну суперечку

Сьогодні Македонія і Греція візьмуться вирішувати 27-річну суперечку

Укрінформ
Грецькі та македонські дипломати зустрінуться сьогодні у штаб-квартирі ООН, щоб спробувати врегулювати 27-річну суперечку навколо назви "Македонія".

Про це повідомляє RFE/RL

"Дипломати з Греції та Македонії планують зустрітися в штаб-квартирі Організації Об'єднаних Націй в Нью-Йорку 17 січня, намагаючись припинити 27-річну суперечку щодо назви Колишньої Югославської Республіки", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, посередником у переговорах між представником Македонії в ООН Васко Наумовським та переговірником Греції Адамантіосом Вассилакісом виступить американський дипломат Меттью Німец, який є послом генсека ООН з питань суперечок навколо назви Македонії. Він займається цією проблемою з 1994 року.

Читайте також: Македонія хоче примирення з Грецією - готова "віддати" Александра Великого

Раніше Німец в інтерв’ю грецькій державній телекомпанії ERT заявив, що, на його думку, люди в обох країнах готові почути варіанти вирішення суперечки.

Афіни вважають, що використання назви "Македонія" свідчить про те, що Скоп'є має територіальні претензії на північний регіон Греції Македонію, що включає портове місто Салоніки.

Греція, ЄС, ООН та інші міжнародні структури іменують країну як "Колишня Югославська Республіка Македонія" (КЮРМ). 

Як повідомлялося раніше, Греція має намір у поточному році урегулювати спір щодо назви Колишньої Югославської Республіки Македонія, розблокувавши таким чином для балканської країни можливість вступу до Європейського Союзу

Спір між країнами триває з часу здобуття Македонією незалежності у 1991 році. Зокрема, Греція наполягає, що "Македонія" - це історична назва однієї з її північних провінцій, і через це блокує спроби вступу балканської країни до НАТО і ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-