У Чехії завершилися вибори, попередньо - лідирує Земан

У Чехії завершилися вибори, попередньо - лідирує Земан

Укрінформ
О 14 годині за місцевим часом, 15-й за київським, у Чехії завершилося голосування на виборах президента країни.

Згідно з попередніми результатами, лідирує нинішній президент Мілош Земан, передає кореспондент Укрінформу з посиланням на пряму трансляцію на порталі.

Після підрахунку бюлетенів на 66% виборчих дільниць, за чинного главу держави, 73-річного Мілоша Земана, проголосували 41,4% виборців.

За його найближчого конкурента, вченого Іржі Драгоша – 26,3%. На третьому місці колишній дипломат Павло Фішер – 9,5%.

Читайте також: Активістка Femen кинулася до Земана на виборчій дільниці

За даними чеського ЦВК, явка виборців наближається до 60% (минулого разу, 2013 року, явка перевищила 61%). Найбільшу активність проявили громадяни в Празі, де явка перевищила 60% зареєстрованих виборців.

Фаворитом перегонів відпочатку вважали Земана. Сам він проголосував іще у п'ятницю, в перший день виборів. Його прихід до урн ознаменувався інцидентом з Femen. З цього приводу в мережах вже гуляють анекдоти в стилі: «Земан, мабуть, сам не очікував, що найяскравіші сексуальні враження в його житті відбудуться на виборчій дільниці...»; «Ну а ви кажете, що росіяни втручаються в закордонні вибори. Насправді – втручаються українки! Причому – красиві!» та «Ура – у світі тепер хоч звернуть увагу на наші вибори! Спасибі!».

Виборці вибирали між 9 кандидатами. Якщо жоден з них не отримає в першому турі більше 50% голосів, через два тижні відбудеться другий тур.

Це другі прямі вибори глави держави. Перші пройшли в 2013 році. До цього президента обирали депутати обох палат парламенту.

Президент республіки обирається строком на 5 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-