У парламенті Чехії вирішують питання довіри уряду

У парламенті Чехії вирішують питання довіри уряду

Укрінформ
У нижній палаті парламенту Чеської Республіки в середу відбудеться голосування щодо вотуму довіри уряду Андрія Бабіша.

До чеських депутатів вийшов президент країни Мілош Земан, який закликав народних обранців підтримати Бабіша, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Слід застосовувати принцип презумпції невинуватості... Депутати не повинні грати в поліцейських і слідчих", - заявив глава держави, маючи на увазі відмову інших партій підтримати лідера руху ANO Бабіша, проти якого ведеться кримінальне розслідування за підозрою в шахрайстві.

Земан заявив, що сам він довіряє Бабішу і дає йому карт-бланш на формування уряду, в яких би форматах це не відбулося. Водночас Земан піддав критиці деякі з положень, представлених у програмній заяві уряду, серед яких пропоновані високі видатки на підтримку некомерційних організацій.

Чеські експерти в коментарі Укрінформу висловили переконання, що в першому голосуванні уряд Бабіша вотуму довіри не отримає, але це відбудеться, найімовірніше, при другому голосуванні. Коли воно відбудеться, поки не відомо, але точно після президентських виборів, запланованих на 12-13 січня. Можливо, в лютому або навіть у березні.

Читайте також: У Чехії назвали імена міністрів у майбутньому уряді

Напередодні Комуністична партія Чехії і Моравії останньою з опозиційних політичних сил нижньої палати парламенту республіки заявила про те, що не підтримає уряд Бабіша. Раніше про це ж заявили лідери інших семи опозиційних парламентських партій. Реально Бабіша готові підтримати лише депутати від його власного політичного руху "Акція незадоволених громадян" (ANO). Тим не менш президент Земан доручив Бабішу формувати уряд меншості і пообіцяв дати другий шанс, якщо перша спроба проголосувати в парламенті за створення нової коаліції провалиться. Земан не сумнівається у правильності призначення Бабиша прем'єром, який, за його словами, по-перше, переміг на виборах з великим відривом від конкурентів, по-друге - є успішним бізнесменом, "чиє підприємство сплачує податки у Чехії", по-третє - зміг створити сильний і успішний політичний рух.

Як повідомлялося, ANO отримала на виборах 20 жовтня 78 місць в Палаті депутатів з 200.

На початку грудня президент Чехії призначив Бабіша прем'єром. Він сформував уряд меншості, який має отримати вотум довіри від парламенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-