Протести в Ірані: затриманих може бути більше 3,5 тисячі

Протести в Ірані: затриманих може бути більше 3,5 тисячі

Укрінформ
Депутат парламенту Ірану Махмут Садегі заявив, що кількість затриманих правоохоронцями під час масових протестів могла досягти 3700 чоловік

Про це передає DW.

Садегі, якого відносять до крила реформаторів, при цьому послався на списки, які є в розпорядженні поліції і спецслужб. Депутат заявив, що сім'ям затриманих демонстрантів повинні негайно повідомити про їх долю. Комісія парламенту країни громадянських свобод звернулася до міністерства юстиції з проханням про доступ до затриманих.

Читайте також: Іран звинувачує сусідів у розпалюванні нестабільності в країні

Раніше оцінювали, що кількість затриманих становить від 1000 до 1800 осіб.

Між тим на свободу вже випустили близько 200 затриманих, більшість з яких - студенти. Очікується, що процес звільнення буде продовжуватися, але правоохоронці запевнили, що він не буде стосуватися підбурювачів протестів і тих, кого звинувачують у заворушеннях. На членів "Організації моджахедів іранського народу", яких звинувачують у підбурюванні протестів, може очікувати навіть смертна кара.

Читайте також: В Ірані арештований учасник протестів повісився у в’язниці

Раніше один з провідних ультраконсервативних представників вищого духівництва Ірану Ахмад Хатамі закликав вважати демонстрантів ворогами ісламу.

"Їм не повинно бути вибачення", - заявив він.

Нагадаємо: протести в Ірані почалися відразу в декількох містах 28 грудня. Спочатку вони були спрямовані проти економічної політики Тегерана і зростання цін, однак згодом учасники акцій почали висловлювати невдоволення урядом і духовним керівництвом країни.

Читайте також: В Ірані за підтримку протестувальників затримали екс-президента – ЗМІ

Згодом в країні почалися акції на підтримку уряду, в яких брали участь десятки тисяч людей. Згідно з офіційними даними, під час антиурядових протестів загинули 22 людини.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-