Глава уряду Польщі про відносини з ЄС: Не діятимемо під пістолетом

Глава уряду Польщі про відносини з ЄС: Не діятимемо під пістолетом

Укрінформ
Польща має право реформуватися, зокрема змінювати судову систему країни, але не хоче це робити “під пістолетом” з боку Єврокомісії.

Таким чином голова Ради міністрів Польщі Матеуш Моравецький в ефірі телеканалу Tvp.Info прокоментував рішення Єврокомісії започаткувати на наступному тижні щодо Польщі процедуру накладення санкцій за порушення європейських стандартів.

“Це прерогатива Єврокомісії. Це дуже односторонній погляд, який сильно підтримується виключно нашими політичними противниками. Однак, думаю, там з'явилися якісь політичні сумніви, а яке буде рішення - побачимо. Але не діятимемо під пістолетом, адже ми є країною, яка має право реформуватися”, - заявив Моравецький.

Він зазначив, що Єврокомісію цікавить справа реформування судочинства в Польщі, і він в січні зустрічатиметься з цього приводу з президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером.

Моравецький зазначив, що сьогодні Польща потрібна ЄС, а ЄС Польщі.

Читайте також: Єврокомісія запустить процедуру накладення санкцій на Польщу

Глава польського уряду підкреслив, що Варшава не є прохачем у Брюсселі і хоче зберегти за собою право реформувати судову систему і переконати Єврокомісію, що це є правом Польщі.

Напередодні Сенат Польщі, попри протести опозиції і простих поляків під парламентом, без змін прийняв два скандальні закони про зміни в судовій системі країни - про Верховний суд і Національну раду судочинства (KRS). Відтак, зараз вони потраплять на підпис президенту.

Читайте також: Новий прем'єр Польщі хоче нової якості відносин з Україною

Єврокомісія вважає зміни в системі судочинства у Польщі такими, що не відповідають європейським стандартам. Брюссель готується наступного тижня задіяти проти Варшави 7-му статтю договору ЄС, що передбачає накладення на країну санкцій. Польські провладні політики вважають дії Єврокомісії безпідставним втручанням у внутрішні справи суверенної країни, яка здійснює у себе демократичні перетворення. Польська опозиція наполягає, що це — намагання підпорядкувати судову систему партії влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-