Смоленська катастрофа: Мацеревич розповів, як Путін заважає розслідуванню

Смоленська катастрофа: Мацеревич розповів, як Путін заважає розслідуванню

Укрінформ
Президент Росії Володимир Путін повинен мати відвагу і визнати свою відповідальність за катастрофу Ту-154, у якій загинув президент Польщі Лех Качинський та ще 95 осіб, які були на борту літака.

На цьому в ефірі Польського радіо наголосив міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич 

"Варто, щоб президент Путін, який на той час як прем’єр-міністр стежив за роботою комісії з розслідування Смоленської катастрофи, нарешті подивився правді в очі: два вибухи, які остаточно знищили Ту-154, беззаперечно було ідентифіковано офіційною експертизою, яку замовила державна комісія під керівництвом міністра Міллера (екс-глави МВС Польщі). Спроби приховати цю правду нещодавно було виявлено, і президент Путін повинен мати відвагу, аби взяти на себе відповідальність за те, що сталося, а не ображати країну, лідери якої загинули під Смоленськом, біля Катині", - заявив Мацеревич.

За його словами, російська комісія, якою керував Путін, "не написала правду", а намагалася звинуватити польських пілотів та фальсифікувала перебіг подій.

Глава Міноборони РП зазначив, що російський звіт щодо причин катастрофи не можна визнати "правдивим".

"Зараз настав відповідний час, щоб російська влада подивилася правді в очі, віддала безправно утримуваний розбитий літак і "чорні скриньки", а також усі навігаційні прилади. Залишаючи у себе ці фундаментальні докази, вони намагаються уникнути відповідальності та ускладнити розслідування цієї трагедії", - наголосив Мацеревич.

Він закликав Путіна не перешкоджати Польщі у встановленні правди про смоленську катастрофу. Польський міністр зазначив, що Росія або зволікала, або не виконувала своїх обов'язків щодо співпраці з Польщею зі встановлення причин трагедії. Так, близько 100 документів російська сторона не передала комісії Міллера, зокрема щодо функціонування летовища в Смоленську, польські експерти не отримали доступ до аеродрому, їм не дозволили його облетіти, допитати контролерів руху тощо.  

Раніше Мацеревич інформував, що члени польської комісії Міллера замовили експертизу супутникових знімків з місця катастрофи в авторитетної компанії Smallgis. У її рапорті стверджувалося, що нібито йшлося про вибухи. Однак у комісії слово "вибухи" замінено на "пожежу". 

Читайте також: МЗС Польщі: Росія приховує ключових свідків Смоленської катастрофи

Польська урядова комісія та Міждержавний авіаційний комітет у Москві у своїх звітах в 2011 році з невеликими відмінностями визнали, що основною причиною катастрофи стали помилки пілотів польського урядового літака. 

В авіакатастрофі 10 квітня 2010 року на території Росії загинули усі 96 осіб, які перебували на борту польського урядового літака, зокрема президент Польщі Лех Качинський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-