Варшава виступила із заявою щодо статусу Єрусалима

Варшава виступила із заявою щодо статусу Єрусалима

Укрінформ
Остаточний статус міста Єрусалим має визначатися за результатами палестино-ізраїльських домовленостей.

Про це йдеться в заяві МЗС Польщі.

"Ми з обережністю підходимо до усіляких дій, що впливають на міжнародний статус Єрусалима, перед досягненням остаточного мирного порозуміння між сторонами конфлікту", - підкреслює польське зовнішньополітичне відомство.

Зазначається, що Польща підтримує політичне вирішення палестино-ізраїльського конфлікту, що спирається на моделі двох держав і передбачає реалізацію прагнень обох сторін конфлікту. Досягнення цього є можливим лише шляхом мирних переговорів.

МЗС РП наголошує, що ключовим елементом має бути визначення юридичного статусу Єрусалима, що передбачає взаємне визнання історичних зв’язків і національних прав обох сторін на місто і врахування його особливого значення  для історії трьох релігій.

Читайте також: Спірний Єрусалим: палестинці протестують через рішення Трампа

Польське зовнішньополітичне відомство нагадує, що у відповідності до резолюції ООН №181 від 1947 року передбачався історичний поділ Палестини на дві країни: арабську та єврейську, а Єрусалим мав бути визнаний окремим суб’єктом міжнародного значення. З огляду на міжнародні обставини, цю резолюцію не було виконано. Утім, більшість країн-членів ООН й міжнародних організацій не визнала суверенності Ізраїлю у східному Єрусалимі після його приєднання до Ізраїлю в 1967 році в результаті "шестиденної війни".

Як повідомляв Укрінформ, 6 грудня президент США Дональд Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю. Така позиція викликала критику багатьох країн світу та міжнародних організацій.

Єврокомісія висловила стурбованість рішенням США, підкресливши, що Єрусалим має бути столицею обох країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-