Канада вшановує жертв кривавої стрілянини в Монреалі

Канада вшановує жертв кривавої стрілянини в Монреалі

Укрінформ
У Монреалі на вершині пагорба Мон-Руайяль, що височіє у центрі міста, розпочалися поминальні заходи за загиблими у найкривавішій стрілянині в історії Канади.

6 грудня 1989 року 25-річний Марк Лепін, озброєний самозарядним карабіном Ruger Mini-14 та мисливським ножем проник у політехнічну школу Монреаля, де розстріляв 14 студенток і поранив 13 інших, після чого вчинив самогубство.

Він відкривав вогонь винятково по жінках і в передсмертній записці звинуватив феміністок у тому, що вони нібито зруйнували його життя. Цей теракт викликав значний резонанс у канадському суспільстві, спричинив посилення контролю за вогнепальною зброєю у країні і загострив увагу на проблемі насильства проти жінок.

Читайте також: Стрілець із Лас-Вегаса здійснив понад тисячу пострілів - шериф

Пізніше 6 грудня стало Національним днем пам’яті та дій проти насильства щодо жінок.

У поминальних заходах, що розпочалися о 17:00 (опівночі за київським часом) беруть участь новообрана мер Монреалю Валері Плант, заступник прем'єр-міністра провінції Квебек Домінік Англанд та дружина прем’єра Канади Софі Грегуар-Трюдо. У пам'ять про кожну із 14 жертв терориста в небо направлено яскравий промінь світла.

«У цей день пропоную нам усім припинити толерувати нестерпне. Нам слід використати уроки минулого для покращення сучасності й створення вільного від насильства майбутнього. Хоча це завдання може бути складним, розірвати коло насильства й змінити образ мислення за допомогою освіти, діалогу та підтримки – можливо», - зазначила у своєму зверненні генерал-губернатор Канади Жюлі Пейєтт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-