Трамп знайшов заміну Тіллерсону - NYT

Трамп знайшов заміну Тіллерсону - NYT

Укрінформ
Державний секретар США Рекс Тіллерсон може лишити посаду ближчими тижнями, замість нього вже розглядається кандидатура нинішнього директора ЦРУ Майка Помпео.

Про це повідомило в четвер центральне американське видання The New York Times із посиланням на чиновників високого рівня в адміністрації США. 

"Білий дім спланував звільнення державного секретаря Рекса Тіллерсона, відносини якого з президентом Трампом були напружені, щоб замінити його Майком Помпео, директором ЦРУ, впродовж ближчих декількох тижнів", - йдеться в повідомленні.

Майка Помпео, у свою чергу, може замінити в ЦРУ сенатор-республіканець Том Коттон, "який є ключовим союзником президента з питань національної безпеки". Сам Коттон, за словами джерел, дав зрозуміти, що погодиться на цю пропозицію, якщо вона прозвучить.

Проте досі невідомо, чи отримав цей план остаточне ухвалення з боку президента Трампа. Як зазначається в публікації, президент висловлював невдоволення щодо Тіллерсона та взагалі готовий внести зміни в Державний департамент.

Крім того, повідомляється, що автором плану щодо змін у команді національної безпеки був керівник адміністрації Білого дому Джон Келлі.

Читайте також: Тіллерсон: Майбутнє України залежить від внутрішньої битви з корупцією

Президент Трамп і держсекретар Тіллерсон не знаходять порозуміння останнім часом, зауважується в публікації. Зокрема, йдеться про врегулювання іранського питання й ситуації навколо КНДР. При цьому нагадується, що Тіллерсон після однієї з нарад кілька місяців тому назвав Трампа ідіотом, а президент, зі свого боку, публічно розкритикував його за "марне витрачання часу" у пошуках дипломатичного рішення щодо Північної Кореї. 

Чутки про можливу відставку Тіллерсона вже давно точаться в американському політичному істеблішменті. При цьому, раніше серед претендентів на його заміну фігурувала Ніккі Гейлі, Постійний представник США при ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-