Кремль розширює фронт: лише Польщу хакери атакують 14,5 тисячі разів на день

Кремль розширює фронт: лише Польщу хакери атакують 14,5 тисячі разів на день

Укрінформ
Росія веде все активнішу війну у кіберпросторі: однією з цілей Москви є Польща, де щодня фіксується понад 14 тисяч атак з російського напрямку.

Про це інформує польське видання Rzeczpospolita.

“Кремль розширює фронт боротьби із Заходом. Лише в Польщі хакери атакують 14,5 тисяч разів щодня”, - підкреслює видання.

Наголошується, що російські хакери дуже активні в Польщі: упродовж останніх півроку вони провели 2,5 млн атак на цілі в Польщі. З цього приводу глава міноборони Польщі Антоній Мацеревич під час візиту до Канади підкреслив, що “це вже не холодна війна.., це - початок дуже гарячої війни”.

Газета підкреслює, що Захід лише тепер починає розуміти проблему: за пропагандою в інтернеті стоїть Москва. Зокрема, уряд Іспанії усвідомив, що Росія стоїть за підтримкою в інтернеті референдуму в Каталонії, у США прокуратура завершує розгляд справи про втручання Кремля у минулорічні президентські вибори. Активне втручання в інформаційному плані відчули також у Франції, коли Москва активно підтримувала націоналістку Марін Ле Пен у ході президентських виборів. Натомість британський прем'єр-міністр Тереза Мей декілька днів тому відкрито звернулася до російської влади: “У мене простий месседж до Росії: ми знаємо, що ви робите. Ви не виграєте”.

Читайте також: Столтенберг попередив Канаду щодо російських хакерів та кіберзброї

Німецький експерт Александер Рар, який добре знає російські реалії, зазначає, що це лише початок, “брудних ігор” у кіберпросторі ставатиме більше.

Видання підкреслює, що стратегія Росії спирається на два стовпи. З одного боку це - використання соціальних медіа, а також лідерів громадської думки, які, маючи тісні контакти з Кремлем, і розповсюджують фальшиву інформацію. З іншого боку, хакери викрадають важливу інформацію і навіть намагаються паралізувати ключову інфраструктуру для безпеки країн.

Американський експерт з питань Росії у Rand Corporation Самюель Чарап підкреслив, що можливості Росії у кіберпросторі можна порівняти з можливостями США і Китаю.

На переконання експерта, Захід втратив багато часу, поки усвідомив загрозу з боку Москви. Відтак російські олігархи встигли стати акціонерами Facebook чи Twitter, і лише наприкінці жовтня Вашингтон офіційно заборонив використовувати в органах влади антивірусну програму Касперського, яку підозрюють у шпигунстві на користь Кремля.

Чарап підкреслює, що це буде нелегка боротьба, оскільки в РФ немає одного осередку ведення пропагандистської війни.

“Путін лише задає загальний напрям боротьби в інтернеті”, - констатував американський експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-